Meer Iraakse troepen en tanks in en bij Koeweit

WASHINGTON/ BUENOS AIRES, 19 sept. De Iraakse troepensterkte in en bij Koeweit is de afgelopen dagen van 265.000 tot 360.000 gestegen, aldus het Pentagon. Argentinie stuurt troepen naar het Golfgebied.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie hebben de bewuste Iraakse troepen de beschikking over 2.800 tanks, 1.800 pantservoertuigen en 1.450 artilleriestukken. Dat betekent dat Irak in de afgelopen twee weken nog eens 600 tanks naar het gebied heeft gestuurd, hoewel er minder in de directe frontlinies staan opgesteld. Er is nu meer infanterie aan de grens gelegerd. Al met al is de Iraakse positie 'noch meer defensief noch minder defensief' geworden.

Argentinie heeft besloten twee oorlogsschepen, een bataljon parachutisten en twee luchtmachtvliegtuigen naar het Golfgebied te sturen. Daarmee wordt het het eerste Latijns-Amerikaanse land dat deelneemt aan de grote alliantie tegen Irak. Volgens de Argentijnse minister van buitenlandse zaken, Domingo Cavallo, heeft president Menem hiertoe op verzoek van de Koeweitse regering in ballingschap besloten om 'een totale oorlog' te vermijden. De minister voegde eraan toe dat de Argentijnse eenheden niet zullen deelnemen aan oorlogshandelingen.

Het regeringsbesluit heeft geleid tot felle protesten van de oppositie. Onder de bevolking bestaat volgens een opiniepeiling ook weinig sympathie voor een dergelijke actie. Volgens deze eind augustus uitgevoerde peiling is 70 procent tegen het sturen van eenheden naar de Golf, wat volgens waarnemers te maken heeft met een 'Malvinas-syndroom', de herinnering aan de Falklandoorlog tegen Groot-Brittannie. Argentinie heeft bovendien nauw samengewerkt met Irak bij de ontwikkeling van de Condor-raket. (Reuter, AFP, AP)Onze correspondent in Madrid meldt: Spanje stuurt mogelijk volgende maand een tweede fregat naar de Golf. Het heeft vliegtuigen en transportschepen beschikbaar gesteld om oorlogsmaterieel van andere Europese landen naar het gebied over te brengen. Dit heeft minister van defensie Narcis Serra gisteren bekend gemaakt. Op dit moment zijn al twee korvetten en een fregat van de Spaanse marine betrokken bij het handhaven van de VN-sancties tegen Irak. Minister van buitenlandse zaken Ordonez heeft gisteren in Parijs ontkend dat Spanje overweegt ook grondtroepen naar Saoedi-Arabie te zenden. Volgens het dagblad El Pais is echter al een bataljon van het Spaanse Vreemdelingenlegioen aangewezen en in gereedheid gebracht om af te reizen naar het Midden-Oosten, zodra het kabinet daartoe orders zou geven.

Hoewel het parlement vorige week akkoord is gegaan met deelneming aan de blokkade van Irak, blijkt uit opinie-onderzoek dat een meerderheid van de Spaanse bevolking niet wil dat het land militair betrokken raakt bij een mogelijke oorlog in het Midden-Oosten.