Koersen Tokio gezakt tot dieptepunt 1990

ROTTERDAM, 19 sept. De aandelenkoersen in Tokio daalden vandaag 0,66 procent tot het laagste niveau van dit jaar. het Damrak leverde vanmorgen bijna een procent in.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs sleepte zich vanmorgen weer moeizaam voort. Vooral op de lokale en de parallelmarkt hadden de verliezen direct de overhand. Bij de meest actieve waarden leek het even of de winsten, hoe klein ook, zouden blijven overheersen, maar na een uur handel ging het ook hier weer bergafwaarts.

De beurs putte geen enkele inspiratie uit de gisteren gepresenteerde Miljoenennota. Wel meende men in de VS aanwijzingen te zien voor een komende lichte daling van de rente. Veel staatsfondsen konden vanmorgen wat hoger noteren. De Staat staakte de toonbankuitgifte van de jongste 9 procent lening, die zes cent hoger noteerde op 98,75. De vooral bij de grote aandelenfondsen bij het begin van de handel optredende kleine winsten werden vertaald in een 0,1 punt hogere stemmingsindex van 99,9. Rond het middaguur was de index echter al weer gedaald tot 99,1. Koninklijke Olie was weer tegendraads. Terwijl de andere internationals iets hoger noteerden, was de koers van Koninklijke iets lager. De algemene daling daarna werd wel gevolgd en al snel stond het olieconcern op een verlies van bijna een gulden op fl.142,60. Na een wat beter begin kwam Aegon op fl.112,80 op een verlies terecht van fl.1. Op dezelfde manier moest Elsevier snel fl.1,30 terug naar fl.76,30. Pakhoed zakte fl.2 weg naar fl.195, Heineken fl.1,50 naar fl.115 en Fokker een gulden naar fl.39,70. Internatio bleef op een fl.1 hogere koers van fl. 72 hangen. Het verlies bij Palthe in het eerste halfjaar van fl.1 miljoen kwam niet onverwacht, zodat het fonds zich kon handhaven op fl.70,50. Van Berkel bleek beleggers 15 cent meer waard op fl.1,85. Geveke moest fl.1,50 prijsgeven op fl.43,50.

NEW YORK - Deeffectenbeurs van New York heeft gisteren een verlies van 33 punten weten om te buigen tot een winst van vier punten. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 3,97 punten tot 2571,29. Overtuigend was het herstel echter allerminst. Over de hele breedte sloten 888 fondsen lager en niet meer dan 579 hoger. De omzet was met 140 miljoen aandelen bescheiden.

Wall Street dook al tien minuten na de opening twintig punten in de min. De zwakke obligatiemarkt leidde het verlies in. De obligaties verloren een half punt onder invloed van de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. Het tekort op de goederenbalans over juli was met 9,33 miljard dollar veel groter dan de verwachte 7 tot 7,6 miljard. De inflatie in augustus verraste met 0,8 procent niet, maar de prijsstijging zonder energie en voedsel was met 0,5 procent onverwacht groot.

De olieprijzen waren weliswaar lager dan maandag, maar de daling maakte slechts de helft van de fikse stijging op maandag goed. De lagere olieprijs deed ook de transportfondsen geen kwaad, maar die stegen toch vooral door overnemingsgeruchten rond United Airlines, die opnieuw de kop opstaken.

De beslissende duw in de rug voor de aandelen kwam van de obligaties. De obligatiemarkt herstelde zich van de eerdere verliezen, nadat de rentetarieven wezen op een versoepeling van het beleid van de Fed.

TOKIO - Het Nikkei gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 158,65 yen (0,66 procent) gedaald en sloot op 23.726,17 yen, het laagste niveau dit jaar. De dollar sloot op 138,05 yen.