Jaruzelski is bereid vervroegd af te treden

WARSCHAU, 19 sept. De Poolse president Wojciech Jaruzelski heeft gisteren te kennen gegeven dat hij vervroegd wil aftreden. Jaruzelski zal de Sejm, het Poolse parlement, in een brief om verkorting verzoeken van zijn ambtstermijn die pas in 1994 ten einde loopt. 'De president wil onnodige sociale emoties in het land voorkomen en een democratisch systeem ontwikkelen', aldus een woordvoerder van de president. Jaruzelski vindt dat de Sejm een datum moet vaststellen voor algemene presidentsverkiezingen.

Aanhangers van de radicale Confederatie voor een Onafhankelijk Polen (KPN) beginnen vandaag een blokkade van het presidentiele paleis om Jaruzelski tot onmiddellijk aftreden te dwingen. 'Wij kunnen niet langer wachten. Polen heeft Jaruzelski nooit als president aanvaard', aldus deze partij in een verklaring.

De aankondiging van Jaruzelski houdt verband met een gesprek dat gisteren werd gehouden tussen de politieke leiders van het land onder bemiddeling van de primaat van de katholieke kerk in Polen, Jozef Glemp. Het overleg waar onder anderen Jaruzelski, premier Mazowiecki en vakbondsleider Walesa aan deelnamen leverde geen resultaten op. 'Het was slechts een uitwisseling van gedachten', zei Walesa gisteravond nadat hij de residentie van de primaat als eerste had verlaten. Walesa was zichtbaar teleurgesteld omdat hij had gehoopt dat tijdens het gesprek duidelijkheid zou ontstaan over een datum voor de verkiezingen. Mazowiecki liet na afloop weten dat er geen kloven zijn overbrugd en er evenmin beslissingen zijn genomen. Vice-premier Balcerowicz wees er gisteravond op dat het parlement voorlopig nog niet kan worden ontbonden want dat nog veertig nieuwe wetten moeten worden aangenomen die verband houden met de economische hervormingen.