Japan ziet Rode Leger niet langer als een bedreiging

TOKIO, 19 sept. Japan ziet de Sovjet-Unie niet langer als een potentiele bedreiging. In het jaarlijkse witboek over defensie van de Japanse regering, dat gisteren werd gepubliceerd, is de term 'latente dreiging' als verwijzing naar het Rode Leger voor het eerst achterwege gelaten. 'De term is geschrapt in de hoop dat de Sovjet-Unie zal overgaan tot het reduceren van haar troepen in het Verre Oosten', aldus Kiichi Ogino, woordvoerder van het Japanse defensiebureau. Vorig jaar constateerde Japan nog dat er geen verandering was in de militaire ambities van de Sovjet-Unie in het Verre Oosten en besloot op die basis de defensiebegroting voor het fiscale jaar 1990 te verhogen met 6,1 procent. Japan heeft wegens de Sovjet-annexatie van een Japanse eilandengroep (Koerilen) in 1945 altijd geweigerd een vredesverdrag te tekenen. Moskou heeft onlangs voor het eerst laten doorschemeren tot een compromis bereid te zijn. (AP, Reuter)