Israel krijgt wapens van VS

TEL AVIV, 19 sept. De VS zullen Israel op korte termijn in huurkoop tegen een symbolisch bedrag de modernste wapens uit het Amerikaanse wapenarsenaal leveren. Dat is het resultaat van de besprekingen die de Israelische minister van defensie, Moshe Arens, de afgelopen dagen in Washington met zijn Amerikaanse collega Dick Cheney heeft gevoerd.

Volgens Israelische bronnen zal Israel twee Patriot anti-raketraketinstallaties krijgen, 15 gevechtsvliegtuigen van de types F-15 A en F-15 B benevens 10 CH-3 transporthelikopters. Ook zullen de VS op nadrukkelijk Israelisch verzoek meer wapens en munitie in Israel opslaan.

In geval van een Israelisch-Arabische oorlog zouden deze Amerikaanse oorlogsmagazijnen voor Israel kunnen opengaan. Tijdens de Grote-Verzoendagoorlog in 1973 kwam met grote moeilijkheden een Amerikaanse luchtbrug naar Israel op gang toen de Israelische strijdkrachten met bevoorradingsmoeilijkheden te kampen kregen.

Volgens de Israelische media heeft Washington betrekkelijk koel gereageerd op het Israelische verzoek Jeruzalem een miljard dollar aan militaire noodhulp te geven en de jaarlijkse defensiehulp met 700 miljoen dollar tot 2,5 miljard dollar te verhogen. Bij terugkomst in Israel zei Arens vanmorgen dat er echter in de VS groeiend begrip is voor Israels defensiebehoeften. Met het oog op de plannen voor een omvangrijke Amerikaanse militaire levering aan Saoedi-Arabie, ter waarde van 18 miljard dollar, meent Israel voor vergroting van de Amerikaanse militaire steun in aanmerking te komen.

Hoewel Israel nog niet is overgegaan tot het verstrekken van gasmaskers aan de burgerbevolking wijst een vanmorgen gepubliceerde opiniepeiling uit dat 57,9 procent van de bevolking bang is voor een oorlog. Angst voor verkeersongelukken komt met tegen de 28,9 procent op de tweede plaats.