'Inspectie was onzorgvuldig in Spokeplas-zaak'

WOLVEGA, 19 sept. De gemeente Weststellingwerf, recreatie-ondernemers en de VVV-Weststellingwerf hebben de geneeskundige inspectie van de volksgezondheid in Friesland een open brief gestuurd waarin ze hun ongenoegen over de zaak rond de Spokeplas uiten. 'Van een geneeskundige inspectie mag in de berichtgeving zorgvuldigheid worden verwacht', schrijft Westellingerwerf. Wekenlang is een verband gelegd tussen het zwemmen in de Spokeplas en vele meldingen van leptospirosis. Vrijdag werd bekend dat er geen relatie bestaat tussen het zwemwater en de ziektegevallen. Volgens de gemeente had de inspectie in eerder stadium haar twijfels kunnen uitspreken en de naam Spokeplas van elke verdenking kunnen zuiveren. De instanties menen dat er enorme schade is ontstaan omdat het gebied in een negatief daglicht is komen staan. De geneeskundige inspectie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gevolgde procedure.