Gewone foto straks ook op compact disc

LONDEN, 19 sept. Eastman Kodak heeft gisteren het 'Photo CD Systeem' geannonceerd, een techniek voor digitale opslag van kleurenfoto's op compact disc. In tegenstelling tot het onder andere door Canon op de markt gebrachte still video werkt Photo CD met gewone kleinbeeldfilms en gewone kleinbeeldcamera's. Het heeft daardoor een veel hoger oplossend vermogen.

Kodak (foto- en filmapparatuur en -films, kopieerapparatuur) heeft Photo CD samen met Philips, uitvinder van de CD, ontwikkeld. Computerfirma Sun Microsystems levert de computerapparatuur voor het systeem.

Zodra het systeem leverbaar is niet voor 1992 kan de consument in een afwerklaboratorium straks behalve zijn negatieven en de gewone afdrukjes op verzoek een goudkleurig CD-schijfje krijgen, waarop maximaal honderd kleurenfoto's zijn vastgelegd. In het laboratorium wordt daartoe het fotonegatief met behulp van een speciaal ontwikkelde scanner afgetast en vervolgens in digitale codes op het CD-plaatje opgeslagen. De Photo CD kan in fases worden volgemaakt. De informatie op het schijfje kan niet worden gewist. Thuis moet de klant de CD in een speciale speler (nog niet leverbaar) stoppen om de foto's op het televisie- of computerscherm te bekijken. Met de afstandsbediening van de CD-speler kunnen de foto's worden bewerkt: gekanteld, uitvergroot of anders gekleurd. De op CD opgeslagen beelden kunnen ook naar een kleurenprinter worden gevoerd. Tijdens de presentatie van het systeem gisteren in Londen werden grote kleurenafdrukken getoond die in scherpte en gedetailleerdheid niet voor de conventionele (fotografische) afdrukken van hetzelfde negatief onderdeden.

Kodak verwacht veel van dit 'hybride' systeem. Volgens het bedrijf worden nu de voordelen van digitale opslag bereikbaar zonder dat de beeldkwaliteit afzakt tot het van still video bekende niveau. De professionele markt zal er zeker gebruik van gaan maken, verwacht Kodak, maar het bedrijf benadrukte dat het systeem alleen maar een succes kan worden als het ook op de consumentenmarkt aanslaat. Naar schatting zal de Photo CD-speler (waarmee ook gewone CD's en de toekomstige CDI's kunnen worden afgespeeld) minder dan 1000 gulden kosten. Voor een Photo CD met 24 opnamen zal de klant ongeveer 35 gulden betalen.

Canon Europe ziet Photo CD niet als een bedreiging van haar still video systemen. H. Hashimura, marketing manager van Canon Europe: 'Wij verwelkomen Kodak in deze markt. Het is een bewijs dat ook Kodak ziet dat de toekomst aan het televisiescherm is. Geredeneerd vanuit de belangen die Kodak heeft in films en afwerklaboratoria is het een uitstekend idee. Maar ons systeem is anders. Met still video kan de consument zijn opnamen meteen thuis op het scherm zien, met de Photo CD moet er toch eerst worden ontwikkeld en moet er een laboratorium worden ingeschakeld.'