Geen profs

In 1992 zullen geen beroepsrenners deelnemen aan de Olympische wielerwedstrijden. Dat is de verwachting van Joop Atsma, voorzitter van de sectie amateurwielrennen van de KNWU. Hoewel het IOC het licht deze week op groen zette voor de profs, is volgens Atsma de kans bijzonder klein dat Nederland reeds in Barcelona vertegenwoordigd zal zijn door beroepsrenners als Breukink en Rooks. Atsma baseert zich daarbij op een recente uitspraak van de wereldunie (UCI). 'Vorige maand is op de wereldtitelstrijd in Japan uitvoerig gesproken over de mogelijke deelneming van wielerprofs aan de Spelen. Omdat een groot aantal landen al bezig is met de voorbereiding, is de meerderheid binnen de UCI tegen de toelating van profs. Of het in '96 wel gebeurt is een ander verhaal. Feit is dat enkele jaren geleden een 'license unique', een en dezelfde wedstrijdlicentie voor profs en amateurs, het niet haalde. Als de Spelen een open karakter krijgen zal de discussie over zo'n licentie ongetwijfeld weer oplaaien.'