Expositie in Haags museum afgelast om te vochtigeatmosfeer

DEN HAAG, 19 sept. De tentoonstelling Tegenbeeld, die vrijdag 23 september in het Haags Gemeentemuseum zou opengaan, is afgelast door de slecht functionerende installatie voor klimaatbeheersing.

Op die expositie zou moderne kunst uit de collectie van het Haags museum (Appel, Baselitz, Constant) in combinatie met bekende oude meesters uit het Haagse Mauritshuis (Rembrandt, Vermeer, Fabricius) getoond worden.

Een aantal van deze oude werken is op panelen geschilderd, zoals De distelvink van Carel Fabricius uit 1654. Daarom stelt het Mauritshuis hoge eisen aan een stabiele klimaatbeheersing. Daaraan kon het Haags Gemeentemuseum niet voldoen. 'Uit metingen is gebleken dat er te grote schommelingen waren in de luchtvochtigheid', zegt woordvoerder L.van Vooren van het Mauritshuis. Het Haags Gemeentemuseum zou er alles aan gedaan hebben om de oude klimaatbeheersings-installatie nog op tijd in orde te krijgen, maar slaagde daar niet in. In gezamenlijk overleg is toen besloten de schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis niet in het Gemeentemuseum ten toon te stellen. Volgens hoofdconservator J. Locher van het Haagse museum is er 'nog een klein kansje' dat de komende maand de situatie alsnog wordt verbeterd. Dan kan de manifestatie in januari alsnog doorgaan. Volgens Locher heeft het Haags museum in slechts een deel van de zalen airconditioning. Die is 'goedkoop en verouderd'.

Het Mauritshuis, dat enige jaren voor restauratie gesloten is geweest, heeft nu computergestuurde airconditioning. De hoge eisen die het Mauristhuis stelt, noemt Locher 'terecht'.

Het Haags Gemeentemuseum dringt al sinds de jaren zestig aan op een deugdelijke klimaatbeheersings-installatie voor het hele museum. Er is toen, uit bezuinigingsoverwegingen, gekozen voor de 'huidige goedkope' installatie, in een deel van het museum, aldus Locher. Dat er nu snel geld beschikbaar zou komen voor een betere airconditioning acht Locher 'uitgesloten'. De expositie Tegenbeeld zou gehouden worden naar aanleiding van de expositie Hollandse meesters uit Amerika die vanaf 28 september in het Mauritshuis te zien is.