De Verenigde Staten zien tekort balans stijgen metdriekwart

ROTTERDAM, 19 sept. Het tekort op de goederenbalans van de Verenigde Staten is in juli met 75 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De Amerikanen importeerden in juli 9,33 miljard dollar meer dan ze exporteerden.

Analisten hielden rekening met een tekort van 7 tot 7,6 miljard dollar, nadat de goederenbalans in juni een tekort van 5,34 miljard dollar vertoonde, het laagste niveau in zeven jaar. Het tekort in juli is het grootste in zes maanden.

De tegenvallende cijfers hadden aanvankelijk een negatieve invloed op de dollarkoers en de aandelenhandel op Wallstreet, waar de beursbarometer op een gegeven moment 34 punten lager stond. Dat verlies werd uiteindelijk bijna volledig goed gemaakt.

De uitvoer van goederen daalde in juli met 6,4 procent tot 32,02 miljard dollar. De invoer van produkten steeg daarentegen met 4,5 procent tot 41,4 miljard dollar.

De invoer steeg gedeeltelijk door de import van een groter aantal vaten olie tegen de in juli nog lage prijs van 14,5 dollar per vat van 159 liter, minder dan de helft van de huidige olieprijs. De olie-invoer steeg met 7,9 procent van 3,7 tot 4 miljard dollar.

Minister van handel Robert Mosbacher zei gisteren dat de stijging in de olieprijzen het tekort op de Amerikaanse handelsbalans met ruim 2 miljard dollar per maand zal vergroten. Omdat de olieprijzen vooral in augustus zijn gestegen zal dit al in de eerstvolgende maandcijfers merkbaar zijn.

De Amerikanen kochten ook meer auto's en de industrie bestelde meer kapitaalgoederen, onderdelen en grondstoffen. Bij de export was onder meer sprake van een daling van de verkoop van vliegtuigen met 500 miljoen dollar.

De consumentenprijzen zijn in de VS afgelopen maand met 8,8 procent gestegen.