Britse oud-gouverneur slachtoffer aanslag

LONDEN, 19 sept. De voormalige gouverneur van de Britse kroonkolonie Gibraltar, luchtmaarschalk Sir Peter Terry, is gisteren in zijn huis in Midden-Engeland neergeschoten, naar wordt aangenomen door de IRA. De Ierse terroristen hebben het op Sir Peter gemunt, omdat hij in maart 1988 degene was die in Gibraltar tijdelijk het gezag over de kroonkolonie overdroeg aan de militaire commando's van de SAS. Die schoten vervolgens drie IRA-terroristen dood, die van plan leken een aanslag te plegen op het paleisje van de gouverneur, maar die op het moment van hun aanhouding ongewapend waren. Familieleden van de drie en de IRA hebben altijd volgehouden dat Mairead Farrell, Daniel McCann en Sean Savage koelbloedig vermoord zijn door de Britse commando's.

Sir Peter Terry werd door het raam van zijn woning neergeschoten, vermoedelijk met een automatisch wapen. Hij heeft de aanslag voorlopig overleefd, net als zijn vrouw die licht gewond raakte en zijn dochter die met ernstige shockverschijnselen in het ziekenhuis werd opgenomen. Het huis in Milford, niet ver van Lichfield waar in juni drie militairen op een perron werden neergemaaid, ligt aan een doorgaande weg en wordt omgeven door akkers. Net als in het geval van de onlangs door de IRA vermoorde parlementarier Ian Gow, had Sir Peter niet de voorzorg genomen zijn naam en adres buiten het telefoonboek te houden. De anti-terreurbrigade van Scotland Yard heeft vrijwel na elk van de zeventien aanslagen die er dit jaar al in Engeland zelf hebben plaatsgehad, gewaarschuwd dat zogenoemde 'zachte doelen' van de Ierse terroristen zelf de grootst mogelijke voorzorgen in acht moeten nemen, omdat de politie ze niet allemaal kan beschermen.

Uit het patroon van aanslagen in Engeland maakt de politie op dat hier ten minste twee IRA-teams werkzaam zijn: een in de Midlands en een in zuidelijk Engeland. De anti-terreurbrigade zou er van uitgaan dat het Midlands-team bestaat uit zogenoemde 'lily-whites', beginnende terroristen zonder voorafgaand strafblad, die net als hun meer ervaren collega's uit het Zuiden elk contact met de Ierse gemeenschap in Engeland mijden, teneinde uit het zicht te blijven. Zolang er bij hun 'hit-and-run'-methode niets mis gaat, is het daarom voor de politie uiterst moeilijk hun identiteit en verblijfplaats te achterhalen. In Londen stuitte de politie vorig jaar alleen door toeval op een 'bommenfabriek' in een flat in Clapham, maar het team van twee a drie IRA-terroristen dat van de flat gebruik maakte, wist te ontsnappen en wordt sindsdien vergeefs gezocht.