Winnie Mandela voor de rechter

JOHANNESBURG, 18 sept. Winnie Mandela moet volgende week maandag voor de rechter in Johannesburg verschijnen wegens vermeende betrokkenheid bij de ontvoering en mishandeling in december 1988 van vier zwarte tieners, onder wie de veertienjarige Stompie Moeketsie Seipei die de ontvoering niet overleefde. De procureur-generaal van het district Witwatersrand, het gebied rondom Johannesburg, heeft de vervolging van de echtgenote van ANC-voorman Nelson Mandela vanmorgen bekendgemaakt. Samen met Winnie Mandela zijn zeven anderen in staat van beschuldiging gesteld. In augustus is de leider van haar lijfwacht, Jerry Richardson, ter dood veroordeeld wegens moord op Seipei. Winnie Mandela zelf zal niet wegens moord worden vervolgd, omdat bij het proces tegen Richardson al werd vastgesteld dat zij weliswaar aanwezig was bij een aantal mishandelingen van Seipei, maar dat deze niet tot zijn dood hebben geleid. (UPI)