Waterleidingbedrijf graaft vervuilde grond wellicht af

SPIJKENISSE, 18 sept. Het drinkwaterleidingbedrijf van Rotterdam (DWL) zal zeer waarschijnlijk de grond afgraven onder de lokatie voor een nieuw drinkwaterreservoir, op het produktiebedrijf De Berenplaat nabij Spijkenisse. De grond is vervuild met arseen en zware metalen als cadmium en kwik. Het bouwterrein van 80 bij 80 meter ligt naast het bestaande produktiebedrijf, maar de vervuiling heeft volgens de DWL geen gevolgen voor de kwaliteit van het geleverde drinkwater.

De bouwlokatie is bestemd voor de aanleg van een derde waterreservoir. Zij is in het verleden opgespoten met havenslib dat waarschijnlijk vervuild was. Binnen enkele weken zal een vervolgonderzoek meer uitsluitsel geven over de omvang van de vervuiling. Tot nu toe heeft een ingenieursbureau, begeleid door de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond, in de bovenste grondlaag van 50 centimeter gemiddeld 145 milligram arseen per kilogram vastgesteld. De norm is 50. De 50 centimeter dikke bovenlaag zal worden verwijderd en elders op het terrein worden gestort. De gemeente Spijkenisse zal later beslissen over wat met die grond gaat gebeuren en wie de kosten voor de afgraving moet betalen.

DWL levert haar water aan onder andere Voorne-Putten, Rozenburg, Albrandswaard, Barendrecht, Heerjansdam, Hoeksche Waard, Rotterdam-Zuid en het westelijk gedeelte van Rotterdam-Noord (inclusief Hoek van Holland). Zij levert ook water aan de regio Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en het Westland. De Berenplaat is het grootste drinkwaterproduktiebedrijf in ons land.