Parijs houdt een divisie in de Bondsrepubliek

BONN, 18 sept. Frankrijk is bereid na de Duitse eenwording op 3 oktober militairen op Duits grondgebied te houden, namelijk omstreeks een derde van de huidige 50.000 die in de Bondsrepubliek zijn gelegerd. President Mitterrand gaat daarmee in op dringende Westduitse verzoeken.

De Franse president had vorige maand nog de terugtrekking van alle Franse troepen aangekondigd wegens de veranderde politieke en militaire situatie in Europa.

Deze nadere afspraak hebben Mitterrand en kanselier Kohl gisteren in Munchen gemaakt in de 56ste Frans-Westduitse (tweedaagse) consultatieronde, de laatste voor de Duitse eenwording. Vanmiddag is de Frans-Duitse vriendschap in een beginselverklaring als 'uniek voorbeeld' en als 'de motor van de Europese eenwording' omschreven. Beide landen zullen de Europese samenwerking op alle gebieden verder verdiepen. Kohl heeft het Franse bedrijfsleven uitgenodigd meer in Oost-Duitsland te investeren.

De kanselier heeft met succes bepleit dat Frankrijk van zijn huidige drie divisies in de Bondsrepubliek er straks een in Duitsland handhaaft. Al begin volgende maand zal de veelbesproken Frans-Duitse infanteriebrigade operationeel zijn, een afspraak is ook gemaakt over de gemeenschappelijke opleiding van helikopter-piloten.

Volgens onbevestigde berichten in de Duitse media wil Parijs wel extra Duits geld zien voor de voortgezette legering van troepen, nu Kohl per se wil voorkomen dat Frankrijk straks niet meer op Duitse bodem uitdrukking geeft aan zijn internationale veiligheidsrol, terwijl andere NAVO-partners dat wel doen, zij het in beperktere omvang. Begin vorige week zei de Westduitse minister van defensie, Stoltenberg (CDU), te verwachten dat als eind '94 de 380.000 Sovjet-militairen uit het huidige DDR-gebied zijn vertrokken en de totale mankracht van de Duitse krijgsmacht tot 370.000 is beperkt de Britse en Amerikaanse troepensterkte in Duitsland tot respectievelijk 25.000 en 68.000 man zal zijn verminderd. Nederland en Belgie hebben al een beperking van hun troepen op Duitse bodem aangekondigd. Kohl en Mitterrand en hun nagenoeg voltallige ministersploegen werden gisteren met groot ceremonieel ontvangen in de Beierse hoofdstad. Zij willen elkaar binnenkort opnieuw ontmoeten, nog voor een EG-top die op 27 oktober in Rome wordt gehouden, om de voortgang van het werk aan de Europese politieke en monetaire integratie, en een eventueel volgend Frans-Duits initiatief voor een versnelling op dit gebied, te bespreken.

    • J. M. Bik