Olieprijs stijgt naar hoogste niveau in afgelopen achtjaar

ROTTERDAM, 18 sept. De olieprijs is vanochtend gestegen tot bijna 34 dollar per vat, meer dan het dubbele van de prijs die voor het uitbreken van de Golfcrisis werd betaald en het hoogste niveau sinds acht jaar.

Gisteren steeg de notering op de termijnmarkt in New York voor de levering van de Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate in november met 1,80 dollar per vat (159 liter) tot 33,55 dollar. De Noordzee-olie Brent ging in Londen met twee dollar omhoog tot 33 dollar en vanochtend opende de notering voor termijncontracten nog 65 dollarcent hoger. Tegen het middaguur was de prijs 33,56 dollar per vat voor levering in november.

De belangrijkste oorzaak, aldus Rotterdamse handelaren, is een tekort aan 'lichte', kwalitatief hoogwaardige ruwe olie uit het Midden-Oosten, waardoor er een grotere vraag ontstaat naar Noordzee-olie die zeer gewild is bij de raffinaderijen.

De beurzen reageerden scherp op de prijsschok. In Tokio werd de handel beheerst door vrees voor inflatie. De Nikkei-index sloot 1,97 procent lager op 23.884,82 punten. In Amsterdam daalden de aandelenkoersen vanochtend 0,6 procent. Wall Street liet het laagste niveau van 1990 in de handel zien, het Dow Jones-gemiddelde van de belangrijkse aandelen steeg 3,22 punten tot de slotnotering van 2.567,33. Pag.13: Olievoorraden nemen toe