Loonoffer redt New York Post

ROTTERDAM, 18 sept. De New York Post, de oudste krant van de VS, heeft op het laatste nippertje een faillissement weten af te wenden. Om de noodlijdende krant te redden hebben de bonden ingestemd met een salarisvermindering van 20 procent.

De krant heeft 150 miljoen dollar verlies gemaakt sinds Rupert Murdoch in 1976 de New York Post kocht en het respectabele blad omvormde tot het sensationeelste boulevardblad van New York. Ook Peter Kalikow, die het blad tweeeneenhalf jaar geleden overnam, wist het tij niet te keren. Hij dreigde met sluiting als de bonden zijn voorstel om 17,5 miljoen dollar te snoeien in de salariskosten niet zouden accepteerden. Bij de Post werken 900 mensen die lid zijn een vakbond.

Net als de drie overige New Yorkse dagbladen kampt de Post met teruglopende advertentie-inkomsten als gevolg van een ingezakt Wallstreet en de daarmee gepaard gaande plaatselijke recessie. De Post, die een oplage heeft van 525,000, draait nu met 27 miljoen dollar verlies per jaar.

De Newyorkse burgemeester David Dinkins, die doorgaans geen positieve pers krijgt in de Post, woonde de onderhandelingen tussen de krant en de bonden bij om een overeenkomst te helpen bewerkstelligen. Dinkins toonde zich bezorgd over het verlies aan arbeidsplaatsen in zijn stad. Met sluiting van de krant en verlies van hun baan als enige alternatief gingen de leden van het Dagbladen Gilde gisteren akkoord met de invoering van een vierdaagse werkweek met een overeenkomstige teruggang in de salarissen.

De 189 jaar oude krant, die een reputatie heeft verworven voor zijn vette koppen, opent vandaag met over de volle breedte met het woord 'yes'.