Leger VS in fasen uit Filippijnen

MANILA, 18 sept. De Verenigde Staten hebben zich vandaag officieel voor het eerst bereid getoond hun militaire bases in de Filippijnen te ontruimen, in fasen. Richard Armitrage, de leider van de Amerikaanse delegatie op de eerste dag van nieuwe onderhandelingen met de Filippijnse regering zei niet langer tegen ontmanteling te zijn, maar riep op 'de tijd ervoor te nemen, om het goed te doen'. De zes bases in de Filippijnen vormen al jaren de inzet van moeizame besprekingen tussen Manila en Washington. Het leasecontract loopt in september 1991 af en de Filippijnse regering heeft in eerdere onderhandelingen een beduidend hogere vergoeding voor een nieuw contract geeist. Uiteindelijk ziet Manila de Amerikanen liever helemaal vertrekken om de eigen soevereiniteit te onderstrepen het land is een voormalige Amerikaanse kolonie.

Washington is nu genegen aan die wens gehoor te geven. 'Het is voor mij duidelijk dat aan de aanwezigheid van een groot aantal Amerikaanse militairen in de Filippijnen een einde komt', aldus Armitage, 'we zullen moeten bepalen in welke mate de troepenmacht terug kan worden gebracht en hoe de betrekkingen tussen de twee regeringen zullen zijn.'

Volgens Armitage is een overgangsperiode van 10 tot 12 jaar nodig, zodat de 'kiezers van de 21ste eeuw kunnen bepalen of een blijvende Amerikaanse aanwezigheid noodzakelijk is of niet'.

De onderhandelaar meent dat een onmiddellijke terugtrekking van de 17.000 Amerikaanse militairen destabiliserend zou werken. De Filippijnse president Corazon Aquino had al eerder opgeroepen tot een ordelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit haar land en het aangaan van een nieuwe relatie met Washington nu de Koude Oorlog is beeindigd. De luchtmachtbasis Clark en de marinebasis Subic Bay zijn de grootste Amerikaanse militaire voorzieningen buiten de Verenigde Staten. Met vier kleinere bases bieden zij werk aan ten minste 70.000 Filippino's. (AP, DPA, Reuter)