Le Pen blijft de annexatie van Koeweit verdedigen

PARIJS, 18 sept. Jean-Marie Le Pen, de leider van extreem rechts in Frankrijk, is de enige politicus in zijn land en waarschijnlijk in de Westerse wereld, die de annexatie van Koeweit door Saddam Hussein blijft verdedigen. 'Koeweit is geboren in de wandelgangen van het Foreign Office en heeft maar een paar jaar bestaan', zo verkondigt Le Pen.

De gijzelaars vormen een apart probleem voor Le Pen, die al jaren probeert zich enige allure als denker over internationale politiek aan te meten. Ook hier heeft hij een oplossing gevonden waardoor hij Saddam kan blijven steunen. 'De gijzelaars lopen alleen groot gevaar', zo zei hij voor de radio, 'door een Amerikaanse actie.'

De sympathie van Le Pen voor Saddam kan verklaard worden uit zijn antisemitisme. Le Pen maakt voortdurend woordspelingen op joden, werd veroordeeld door de rechter voor zijn uitspraak dat 'de gaskamers een detail in de geschiedenis vormden' en verklaart om de haverklap dat Frankrijk geregeerd wordt door een 'kliek van vrijmetselaars, joden en journalisten'. Het bezoek van de Oostenrijkse president Waldheim aan Saddam vond Le Pen een prachtig vredesinitiatief. Hij bood zelf ook aan te gaan. Hij wilde op bezoek bij de Iraakse ambassadeur in Parijs met een vredesplan, waarin Irak Koeweit mocht houden, maar werd niet uitgenodigd.

Binnen zijn eigen partij wordt geprotesteerd tegen Le Pens wonderlijke opstelling, die hem bij de gemiddelde Franse kiezer niet de langgewilde reputatie van een respectabele presidentskandidaat heeft bezorgd. In de opiniepeilingen wordt Mitterrands optreden zeer gewaardeerd en dat van Le Pen afgekeurd.