Koers aandeel Pirelli in jaar tijd op Damrak gehalveerd

ROTTERDAM, 18 sept. De koers van het Italiaanse bandenconcern Pirelli, dat met de Westduitse concurrent Continental wil samenwerken, is sinds de beursintroductie geleidelijk gedaald en in koers gehalveerd.

In Juli 1989 bracht het Italiaanse concern de aandelen onder bij de Nederlandse houdstermaatschappj Pirelli Tyre Holding (PTH) waarvan de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs werden genoteerd. De introductiekoers bedroeg 54 gulden bij een nominale prijs van tien gulden. Dr. Wisse Dekker, voormalig topman bij Philips, werd benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Pirelli Tyre.

In een communique gaf Pirreli destijds aan voor Amsterdam te kiezen omdat in Nederland 'het belastingregime buitengewoon gunstig is voor internationale ondernemingen'.

Aan het tweede argument, dat de beurs van Amsterdam beter zou functioneren dan die in Milaan, hechten analisten minder waarde.

Het aandeel dat voor 54 gulden naar de beurs ging, is langzaam gedaald en opende vanmorgen op 23 gulden. In de ochtendhandel boekte Pirelli vandaag twee dubbeltjes winst. Analisten schrijven de aanhoudende koersdaling van Pirelli toe aan een algehele malaise in de bandenmarkt. 'Alle grote bandenconcerns moesten het afgelopen jaar tegenvallende resultaten meldden. In een situatie van overcapaciteit verdedigen de producenten hun marktaandeel met lagere prijzen wat de resultaten aantast'.