GM wil in vijf jaar een miljard dollar in Europainvesteren

ROTTERDAM, 18 sept. General Motors, 's-werelds grootste autofabrikant, zal de komende vijf jaar een miljard dollar investeren in haar Westeuropese componenten divisie, Automotive Components Group Europe (ACG). ACG streeft naar 'een verdubbeling of verdriedubbeling' van haar omzet gedurende dezelfde periode van vijf jaar, voornamelijk door meer auto-onderdelen te verkopen aan andere autofabrikanten. Mark McCabe, groepsdirecteur van ACG, verwacht dat de Europese markt voor componenten voor auto's over tien jaar met tweederde zal zijn gegroeid. Dit meldt het persbureau UPI vandaag.

Een reorganisatieplan vormt onderdeel van de investeringsplannen. ACG's negen Europese produktiedivisies zullen als een onafhankelijke groep gaan opereren en niet meer ieder zelfstandig aan het hoofdkantoor in Amerika rapporteren.

De plannen zullen voor Nederland geen gevolgen hebben. General Motors heeft in Nederland een importdivisie, maar geen produktiedivisie. 'Ons doel is om binnen vijf jaar 60 procent van onze omzet te genereren uit levering van componenten aan andere autofabrikanten dan General Motors zelf. Nu bedraagt dat percentage nog 40 procent', aldus McCabe. De investeringsplannen van ACG komen overeen met een tendens dat componenten-divisies van autofabrikanten steeds meer buiten hun eigen groep produkten zullen gaan verkopen.

De door ACG bekend gemaakte plannen volgen op vergelijkbare bekendmakingen van andere Europese componentenfabrikanten, zoals Nippondenso en Valeo. 'Het grootste deel van onze groei moet komen van levering van componenten aan concurrenten van General Motors', zo zei McCabe. McCabe voorspelt dat de Europese markt voor autocomponenten aan het einde van de jaren negentig zal zijn gegroeid tot 19 miljard dollar, voornamelijk als gevolg van een toename van autoverkopen aan Oost-Europa. Bovendien zal een toenemende vraag ontstaan naar zogenoemde 'extra's' zoals stuurbekrachtiging, automatische versnelling en air conditioning, aldus McCabe. Om op deze ontwikkelingen in te spelen heeft ACG dit jaar al haar investeringen vermeerderd tot 285 miljoen dollar (100 miljoen dollar vorig jaar). De nu aangekondigde investeringen zullen voornamelijk worden besteed aan modernisering van de fabrieken, hoewel McCabe overnemingen van andere componentenfabrikanten niet uitsluit.