Generaal VS ontslagen om loslippigheid

WASHINGTON, 18 sept. De stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Michael J. Dugan, is gisteren ontslagen wegens loslippigheid over de militaire situatie in de Golf. Minister van defensie, Dick Cheney, zei gisteren dat Dugan niet in het openbaar de militaire mogelijkheden en tactiek in de Golf had mogen bespreken. President Bush is over het ontslag geraadpleegd.

In zondag gepubliceerde vraaggesprekken met de Los Angeles Times en de Washington Post had Dugan gezegd dat de Verenigde Staten in geval van oorlog met Irak voornamelijk met de luchtmacht zullen toeslaan.

De landmacht en de mariniers zouden worden ingezet voor afleidingsmanoeuvres. Vooral het centrum van Bagdad zou het bij Amerikaanse bombardementen moeten ontgelden. Saddam Hussein, zijn familie, zijn lijfwacht en zelfs zijn maitresse zouden door de bombardementsvluchten moeten worden uitgeschakeld.

Deze uitspraak van Dugan ligt gevoelig, omdat de Amerikaanse wet aanslagen op buitenlandse staatshoofden verbiedt.

Dugan noemde ook andere, meer traditionele doelwitten voor bombardementen zoals de infrastructuur, vliegvelden, luchtverdediging, raket-lanceerplaatsen, commando- en communicatie-centra, chemische fabrieken, kerninstallaties en munitiefabrieken. Deskundigen, journalisten en Iraakse bannelingen waren door Amerikaanse specialisten ondervraagd om verdere doelwitten aan te geven.

In de gewraakte interviews had Dugan ook de totale aantallen gevechtsvliegtuigen (420) en ondersteuningsvliegtuigen (250) in het Golfgebied genoemd. 'Het blijft tot de gezonde praktijk behoren om geen geclassificeerde informatie te geven over de grootte en beschikbaarheid van de Amerikaanse strijdkrachten', luidde gisteren het commentaar van Cheney hierop.

Amerikaanse journalisten hadden door gesprekken met vijf andere generaals en een aantal stafleden veel feiten gecombineerd en hadden daarna Dugan het commentaar ontlokt dat uiteindelijk tot diens ontslag leidde. Generaal Dugan stond drie maanden geleden nog aan het hoofd van de Amerikaanse luchtmacht in Europa. In het Pentagon had hij zich ten doel gesteld om de anders zo besloten luchtmacht meer voor het publiek en voor de pers toegankelijk te maken. 'Bel mij, als er moeilijkheden zijn', had hij aan journalisten laten weten. Na zijn ontslag verklaarde hij te betreuren dat hij anderen in verlegenheid had gebracht. Ook liet hij weten dat de omstreden uitspraken slechts zijn 'persoonlijke visie' vormden.