Gemeenten verrast door toewijzing asielzoekers

ROTTERDAM, 18 sept. In acht Nederlandse gemeenten komen nieuwe centra voor de opvang van asielzoekers. Het bestaande opvangcentrum in Luttelgeest wordt uitgebreid. In totaal gaat het om 2900 nieuwe plaatsen.

Het vorige week ingestelde 'crisisteam' voor de opvang van asielzoekers onder leiding van minister-president Lubbers heeft dat gistermorgen in Den Haag aan de burgemeesters van de betrokken gemeenten meegedeeld. De burgemeesters werden door de mededeling totaal verrast, maar hebben er wel mee ingestemd. De eerste asielzoekers waren al tijdens het gesprek naar de gemeenten onderweg.

De normale overlegprocedure met gemeentebesturen en omwonenden is bewust genegeerd, aldus het ministerie van WVC dat de opvang van asielzoekers coordineert. Dit was volgens het ministerie noodzakelijk omdat de bestaande 15 asielzoekerscentra met 4000 plaatsen en de elders geschapen 13.000 plaatsen overvol zitten.

De nieuwe centra, die vooral bestaan uit bungalowparken en campings, zijn door het ministerie van WVC voor drie jaar inclusief de vakantieperiodes gehuurd. De contracten met de eigenaren zijn eind vorige week afgesloten. Het gaat om centra in de gemeenten Odoorn, Ruinen, Ede, Leusden, Putten, Noordoostpolder, Markelo, Nijeveen en Oisterwijk.

WVC zal zo spoedig mogelijk met de gemeenten de gebruikelijke bestuurovereenkomsten sluiten. Zij hebben onder andere recht op extra politie. De omwonenden ontvangen binnenkort een brief waarin het ministerie begrip vraagt voor de plotselinge komst van de asielzoekers.

Het kabinet bereidt meer maatregelen voor om de problemen inzake asielzoekers op te lossen. Daarbij horen ook voorstellen voor het versnellen van de asielprocedure, aldus het ministerie.

De negen burgemeesters hebben begrip voor de problemen waarmee WVC bij de opvang van asielzoekers kampt, maar hebben kritiek op de nu gevolgde procedure. 'Overheden horen zo niet met elkaar om te gaan', vindt burgemeester Y. Kortmann van Oisterwijk.

Een bode bezorgde zaterdagmorgen een brief bij hem thuis met op de envelop 'strikt vertrouwelijk'.

In de brief stond slechts dat hij zich maandagmorgen moest melden bij het kabinet van de minister-president voor 'een gesprek over een aangelegenheid die uw gemeente betreft'.

Het grote belang en de urgentie van de zaak dwong de premier tot deze procedure, zo werd in de brief gesteld.

Gistermorgen deelde Lubbers volgens de burgemeester 'ijskoud' mee dat er met ingang van heden een asielzoekerscentrum in zijn gemeente was gevestigd. Het contract met de betrokken exploitant was al getekend. Toen Kortmann om twee uur 's middags weer in Oisterwijk terugkwam, was juist een speciale bus met asielzoekers bij bungalowpark De Staalberg aangekomen. Kortmann: 'Maar nu het zo is, moeten we er het beste van maken en er onze schouders onderzetten.'