'Geld verlichting werkdruk wordt verkeerd gebruikt'

UTRECHT, 18 sept. Het geld dat beschikbaar is voor verlichting van de werkdruk in de gezondheidszorg komt niet terecht waar dat nodig is. Dat stelt de Vereniging Verplegenden en Verzorgenden in Opstand (VVIO) op basis van 'eigen onderzoek' in enkele tientallen instellingen.

Voor dit jaar is in totaal 182 miljoen gulden beschikbaar om de meest nijpende problemen op te lossen. Daarvan was 107 miljoen gulden al in 1989 toegekend. Op basis van het 'Beleidskader arbeidsmarkt zorgsector', dat de overheid en de sociale partners in juni overeen kwamen, kwam daar voor 1990 nog eens 75 miljoen bij.

De VVIO zegt dat de aanvankelijk toegekende 107 miljoen voor allerlei doeleinden wordt gebruikt behalve voor maatregelen die de werkdruk verminderen. Als uit onderzoek in een instelling blijkt dat een bepaalde afdeling te weinig personeel heeft zouden extra formatieplaatsen moeten worden gecreeerd, aldus de VVIO. Invulling van de vacatures blijft echter achterwege, zo stelt de vereniging, omdat er wegens de krapte op de arbeidsmarkt niet aan verpleegkundigen te komen is. Het geld wordt volgens de VVIO besteed aan opvulling van financiele gaten of aan andere doelen die weinig of niets met vermindering van de werkdruk te maken hebben. (ANP)