Frankrijk wil verbond van Bull en Duits Siemens

PARIJS, 18 sept. Frankrijk streeft naar een samenwerkingsverband tussen computerfabrikant Bull en het Westduitse Siemens. Ook wordt een alliantie met het Italiaanse Olivetti overwogen. Op de markt voor chips ziet Frankrijk graag een nauwe samenwerking tussen Siemens en de Frans/Italiaanse combinatie SGS Thomson Microelectronics. Dat zegt de Franse minister voor industrie Roger Faroux in het economische blad 'Les Echos'. De minister acht samenwerking met Amerikaanse bedrijven niet aan de orde omdat die zich niet aanbieden als partner en vindt samenwerking met Japanners uit den boze, omdat wie met Japan in zee gaat van de landkaart verdwijnt. De Franse overheid heeft een omvangrijk financieel belang in computerfabrikant Bull. In 1991 zal Bull tussen 1 en 1,5 miljard frank subsidie van de franse staat. Thomson kost de franse overheid volgend jaar 5 miljard franc, waarvcan 3 miljard besteed zal worden aan de ontwikkeling van HDTV, toekomsttelevisie.

Over Siemens zei Faroux dat niemand in Europa nog om de Westduitse gigant heen kan.

Faroux is tegen de vijfprocents-deelneming van een Duits bedrijf in het energieconcern EDF.