Foto

De 'Louis d'Or', de Nederlandse toneelprijs voor de beste mannelijke hoofdrol, is gisteren in het Rotterdamse Theater Zuidplein toegekend aan Peter Oosthoek. Kathelijne Daamen kreeg de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Oosthoek (tweede van links) krijgt de prijs voor zijn rol van De Man in Potestad van Eduardo Pavlovsky, uitgebracht door Toneelgroep Amsterdam en De Balie. Oosthoek ontving dit jaar ook de Prijs van de Kritiek. Kathelijne Daamen (tweede van rechts) werdonderscheiden voor haar rol als Nina Leeds in Strange Interlude van Eugene O'Neill, onder regie van Luc Perceval, een voorstelling van het Noordelijk Theater de Voorziening en de Blauwe Maandag Compagnie. De prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, de 'Colombina', ging dit jaar naar Yvonne van den Hurk voor haar rol van Anne in Schrijf me in het Zand van Inez van Dullemen bij het Theater van het Oosten. De 'Arlechcchino' voor de beste mannelijke bijrol was voor Vic de Wachter als Basov in Zomergasten van Maxim Gorki bij Het Zuidelijk Toneel.

De Prosceniumprijs ging dit jaar naar Tergend Langzaam Wakker Worden van Adelheid Roosen, George Groot en Marcelle Meuleman, uitgebracht door Voorheen Persona/Theater Unie. (foto NRCHandelsblad/Vincent Mentzel)