Fittness-training voor randjongeren

Ruim vijftig vooral Marokkaanse jongeren komen in de regio Enschede regelmatig in aanraking met justitie. Ze plegen geweldsdelicten van tasjesroof tot inbraken en ze gebruiken hasj. De laatste tijd is er trouwens ook een tendens tot het gebruiken van hard drugs, vooral onder Turkse jongeren.

Buitenlandse jongeren leven in een groot isolement. Voor ons als reclassering is het erg moeilijk contact met ze te krijgen. Normaal gesproken maken we bij iedereen voor wie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen of meer dreigt een voorlichtingsrapport op, maar met buitenlandse jongeren slagen we er nauwelijks in een band op te bouwen.

Anderhalf jaar geleden hebben we bij Justitie een subsidie aangevraagd van 50.000 gulden om een project te kunnen beginnen waarmee we via buurthuizen en het Marokkaans platform structureel contacten willen leggen met jongeren om vroegtijdig problemen te kunnen signaleren. Als ze gepakt zijn, is contact eigenlijk al te laat. We moeten in het voorveld werken, zodat we de jongeren al kennen als ze eventueel met de politie te maken krijgen. Mogelijk kunnen we dan ook preventief werken door te proberen ze sociale vaardigheden bij te brengen. Zorgen dat ze in de Nederlandse samenleving hun draai kunnen vinden.

In de laatste begroting werd ons project aangekondigd. Inmiddels hebben we de gevraagde subsidie volledig gekregen voor een periode van twee jaar. Het duurde tot augustus van dit jaar voordat we het personele plaatje hadden ingevuld. We hebben nu een Turkse kracht aangetrokken. Ondanks verscheidene pogingen lukte het niet een geschikte Marokkaan te vinden.

De nieuwe medewerker is nu bezig samen met een andere kracht contacten te leggen en de problemen in kaart te brengen. In het buurthuis De Bijenkorf in Enschede, waar veel buitenlandse jongeren samenkomen, geeft hij twee keer per week fitness-training. Zo ontstaat er een aanknopingspunt. Je moet de jongeren opzoeken. Je kunt wel met een bord op de hoek van de straat gaan staan en zeggen dat je hulp wilt bieden, maar daar komt helaas niemand op af.(MH)