Engelsen bestuderen lancering Hotol op Russische An-225

British Aerospace Systems en het Sovjet Ministrie van Luchtvaart-industrie hebben overeenstemming bereikt om de mogelijkheid te onderzoeken om de Britse Hotol (Horizontal Takeoff and Landing Vehicle) te lanceren vanaf een Russische Antonov An-225. De Hotol is het Britse concept van een kruising van een vliegtuig en een ruimteraket dat zowel motoren moet bevatten die op luchtzuurstof werken als op raketmotoren. De Hotol moet op den duur vanaf een gewoon vliegveld vertrekken, op grote hoogte een zeer hoge snelheid bereiken tot tenslotte de ijle lucht te weinig zuurstof bevat voor aandrijving, waarna op raketaandrijving wordt overgestapt.

De lancering vanaf een An-225, het reusachtige Russische transportvliegtuig waarvanaf ook de Russische space shuttle Buran wordt gelanceerd, vormt een tussenfase bij de ontwikkeling van Hotol. Vooralsnog zal worden afgezien van de dubbelwerkende motoren en zal Hotol alleen met raketmotoren worden uitgerust. De lanceerkosten voor Hotol, die in deze configuratie 7 ton aan vracht kan meenemen naar een lage baan om de aarde, worden driemaal zo laag als bij een lancering in een Ariane. De ontwikkeling wordt geschat op 8 miljard gulden. (Aviation Week, 10 sept.)Artist impression van het Britse, onbemande ruimtevliegtuig Hotol op de rug van een Russische An-225.