Dopingbeleid atletiek heeft zichtbaar effect

LONDEN, 18 sept. De 'vliegende dopingcontroles' beginnen zichtbaar effect te krijgen op het prestatieniveau van de topatleten. Met name het kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren bij de mannen en bijna alle krachtnummers bij de vrouwen laten duidelijk zien dat er minder ver gegooid wordt dan voorheen. Dat zei Frank Dick, hoofdcoach van de Engelse atletiekploeg, gisteren in Londen tijdens de presentatie van een video die jonge sporters ervan moet weerhouden prestatieverhogende middelen te nemen.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat kogelstoters met hun prestaties van dit jaar, gemiddeld een meter minder ver dan vorig seizoen, pas op de twintingste plaats van de wereldranglijst zouden komen. 'Misschien zijn de wereldtoppers niet zo goed meer, weten hun trainers niet meer precies wat ze doen of beginnen de vliegende controles hun vruchten af te werpen', aldus Dick. Tony Ward, woordvoerder van de Engelse atletiekbond, wees er op dat de politieke veranderingen in Oost-Europa ook een rol spelen bij het kennelijk teruglopende dopinggebruik. 'Het door de overheid gestimuleerde gebruik van doping behoort duidelijk tot het verleden', zei hij.

Volgens Frank Dick dankt Groot-Brittannie het succes op de Europese atletiekkampioenschappen in het Joegoslavische Split vorige maand, waar negen gouden medailles werden gehaald, gedeeltelijk aan het effect van de onverwachte dopingcontroles die in Europa zijn gehouden.

Hij zei dat men er nu van overtuigd kan zijn dat alle atleten die op internationale toernooien uitkomen geen dopinggebruikers zijn. De onaangekondigde controles en de hoge straffen hebben geleid tot die geslaagde schoonmaakactie. Groot-Brittannie zal geen enkele atleet die een strafblad heeft op het gebied van gebruik van verboden stimulerende middelen uitnodigingen om daar aan een wedstrijd deel te nemen.

In dat verband werd de naam genoemd van Ben Johnson, de Canadese sprinter die binnen enkele dagen zijn rentree maakt na zijn uitsluiting wegens dopinggebruik op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul.

Ward: 'Hij is hier niet welkom en we hopen dat het hem en anderen eraan zal herinneren dat hij de zaak heeft bedrogen. Een waarschuwing ook voor jongeren, die twee jaar geleden nog niet precies beseften wat deze man heeft gedaan.'