Dollar in Europa stabiel maar sterker in Tokio

AMSTERDAM, 18 sept. De koers van de Amerikaanse dollar is vandaag bij de opening van de wisselmarkt nauwelijks veranderd. Op de Amsterdamse valutamarkt noteerde de dollar om 10.00 uur een stand van f 1,7545 tegenover een slot van f 1,7530 gisteren. Op de Newyorkse valutamarkt noteerde de dollar aan het slot gisteren lager op f 1,7455. Tegenover de Japanse yen echter kon de 'greenback' vandaag stijgen. De dollar ging met 0,68 yen omhoog op 137,68 yen door de daling van het Japanse Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen en de sterke stijging van de olieprijzen. De energieproduktie in Japan is sterker dan de andere westerse landen afhankelijk van de olie-invoer uit het Midden-Oosten.

Op de Europese markten was er weinig beweging te bespeuren doordat de handel wacht op de later vandaag te publiceren Amerikaanse handelscijfers over juli en de inflatie voor augustus. Volgens een handelaar was de markt vanmorgen 'erg saai'. Het pond sterling noteerde om 10.00 uur bij rustige handel bijna een cent hoger op f 3,3475 tegenover een slot van f 3,3385 gisteren. Op de goudmarkt van Zurich opende het edelmetaal hoger op 391,90 dollar per ounce (31,1 gram). Gisteren sloot goud op 389,50 dollar per ounce.(ANP)