Cuba kiest voor fiets door tekort aan energie

ROTTERDAM, 18 sept. Fietsen moeten Cuba redden uit een ernstige energiecrisis. Door de stijgende olieprijs en door de drastische teruggelopen aanvoer van olie uit de Sovjet-Unie wordt Cuba gedwongen te besparen op energieverbruik. Daarom heeft Cuba in het buitenland 200.000 fietsen gekocht om andere vervoermiddelen te vervangen en onderhandelt het land over de aankoop van nog eens een half miljoen fietsen. President Fidel Castro heeft dit volgens het officiele dagblad Granma verklaard.

Granma heeft niet gemeld waar de fietsen vandaan moeten komen. Bij de Nederlandse fietsfabrikanten Gazelle en Sparta zijn geen offertes aangevraagd voor de levering van fietsen aan Cuba. Maar bij Sparta vraagt men zich af of de Nederlandse fietsindustrie, gezien de toegenomen vraag naar fietsen, zo'n grote order wel zou kunnen verwerken. Bij de andere twee grote Nederlandse fietsfabrikanten, Batavus en Union, was men vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Westerse diplomaten in Havanna hebben gezegd dat China de fietsen aan Cuba zal leveren.

Castro zei verder dat zijn regering de mogelijkheid bestudeert om drie fabrieken te bouwen om zelf fietsen te kunnen maken.

De regering van Cuba overweegt verder om energie te besparen door verkorting van de werkweek. Vorige week liet Castro weten dat Cuba de meest kritieke periode doormaakt sinds de revolutie van 1959. Het land is voor een groot deel van zijn in- en uitvoer afhankelijk van de Sovjet-Unie, zodat de economische koers die daar wordt gevaren bepalend is voor de toekomst van Cuba.