Crack risicofactor voor herseninfarcten bij jongeren

Cocainegebruik moet toegevoegd worden in het rijtje risicofactoren voor een hersenbloeding of -infarct. Bekende risicofactoren zijn roken, alcoholgebruik, hoge bloeddruk en een bepaalde afwijking aan een hartklep. De getroffenen zijn bijna altijd oudere mensen. Vooral bij jonge mensen die een beroerte hebben gehad moet aan cocainegebruik worden gedacht en hun bloed en urine moet worden onderzocht op afbraakprodukten van cocaine, zo vindt een groep Amerikaanse medici onder leiding van de Detroitse neuroloog dr. S. R. Levine. De wetenschap dat de patient cocaine gebruikte heeft voor de behandeling van de patient overigens geen betekenis. (New England Journal of Medicine, 13 sept.)De Amerikanen bespreken 28 jonge patienten (gemiddeld 34 jaar) met een beroerte, waarbij het gebruik van cocaine tot maximaal 72 uur geleden werd vastgesteld door verklaringen van henzelf of begeleiders en door bloed- en urine-onderzoek. Een van die patienten overleed als gevolg van het herseninfarct. Bij sommigen was ook sprake van andere risicofactoren: acht rookten, zes dronken regelmatig alcohol, vier hadden hoge bloeddruk of hartklepproblemen. Allemaal hadden ze de paar dagen voor de aanval, of tijdens de aanval cocaine gebruikten, bijna steeds in de vorm van crack.

Crack is een bereidingswijze waarbij cocaine met natriumbicarbonaat of ammonia in water wordt verhit. Het neerslag (crack) hoeft niet alleen te worden gesnoven, zoals cocaine, maar kan ook gerookt worden, wat het effect verhevigt. De onzuiverheden in het uitgangsprodukt, dat versneden kan zijn, blijven aanwezig.

Crack heeft een groter effect op de bloedvaten in de hersenvaten dan gewone cocaine. Van gewone cocaine is bekend dat het vaatvernauwend werkt, waardoor de vaatweerstand stijgt, de kansen op het vastraken van stolsels (infarct) of de op vaatbreuken (bloeding) nemen daardoor toe.

Niet bekend