Blanke extremist Z-Afrika gepakt

JOHANNESBURG, 18 sept. De Zuidafrikaanse politie heeft gisteren in Pretoria de blanke rechtse extremist Piet 'Skiet' Rudolph gearresteerd. Rudolph werd gezocht wegens wapendiefstal en een aantal bomaanslagen. Bij zijn aanhouding vond de politie in zijn auto twee revolvers, een pistool en een grote hoeveelheid ammunitie.

Rudolph was Zuid-Afrika's meest gezochte blanke. Voor tips die tot zijn aanhouding zouden leiden, was 50.000 rand, bijna 35.000 gulden, uitgeloofd. De vice-voorzitter van de ultra-rechtse Boerenstaatpartij was ondergedoken sinds hij in april de diefstal van wapens uit een luchtmachtbasis had opgeeist. Bovendien zei hij verantwoordelijk te zijn voor bomaanslagen op kantoren van de regerende Nationale Partij en van twee kranten. In de week na de wapendiefstal, de grootste uit de geschiedenis van het Zuidafrikaanse leger, volgde een golf van rechts-extremistisch geweld, waarbij bommen werden geplaatst bij regionale kantoren van de Nationale Partij, en blanke burgerwachten zwarten aanvielen.

Vanuit zijn schuiladres stuurde Rudolph, die zijn loopbaan begon bij de politie en later lid werd van de gemeenteraad van Pretoria, videobanden naar lokale media, waarop hij de oorlog verklaarde aan de regering wegens haar streven de apartheid af te schaffen. Onlangs bezorgde Rudolph in vermomming een soortgelijke verklaring op het kantoor van het anti-apartheidstijdschrift Het Vrije Weekblad in Johannesburg.

De leider van de Boerenstaatpartij, Robert van Tonder, zei dat Rudolph moet worden behandeld als politieke gevangene omdat zijn acties een politiek doel dienden en niet zijn persoonlijke verrijking. Minister van wet en orde Adriaan Vlok noemde de arrestatie het bewijs dat de politie criminaliteit van beide zijden van het politieke spectrum even hard aanpakt. Hij zei verder dat Rudolph zo lang voortvluchtig kon blijven dank zij steun van de blanke Zuidafrikaanse bevolking. (AP, UPI)