'VS voor luchtaanval op Bagdad'

WASHINGTON, 17 sept. De Amerikaanse chefs van staven zijn van mening dat de enige doelmatige methode om Irak uit Koeweit te verdrijven is om, in geval van een gewapend conflict, een massaal bombardement op Bagdad uit te voeren. Dit heeft de stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Michael J. Dugan, gezegd in een gisteren in The Washington Post gepubliceerd vraaggesprek.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, Brent Scowcroft, distantieerde zich gisteren echter van Dugans uitlatingen. Hij wees erop dat Dugan over deze zaken geen besluiten kan nemen en ook niet namens de regering sprak. Scowcroft ontkende overigens niet dat de regering plannen heeft laten opstellen voor verschillende scenario's.

Volgens Dugan kan met behulp van het Amerikaanse overwicht in de lucht een slepende en vermoedelijk vernietigende oorlog te land worden vermeden. Door zo'n lange oorlog zou waarschijnlijk Koeweit grotendeels worden verwoest. Ook de stafchef van de Amerikaanse troepenmacht in Saoedi-Arabie, generaal Norman Schwarzkopf, en de andere hoogste Amerikaanse militairen delen deze mening volgens Dugan.

De Amerikanen hebben al een uitgebreide lijst opgesteld van vooral militaire doelen in Irak, die ze in geval van een militair conflict willen uitschakelen. De olievelden zullen overigens zo mogelijk buiten schot worden gehouden. Daarnaast heeft Dugan opdracht gegeven om een lijst op te stellen van doelen die van psychologisch belang zijn voor de Iraakse bevolking. Israelische experts hebben aangeraden om Saddam te raken door aanvallen op zijn familie, op zijn lijfwacht en op zijn maitresse.

Het Iraakse persbureau INA zei dat Dugans opmerking geen enkele indruk maakten op de Irakezen. Volgens hem wordt Irak 'beschermd door de wapens van de trotse Iraakse haviken en door hun superieure kundigheid'.

(Reuter)