Vice-minister Iran in Bagdad voor normalisering

TEHERAN, 17 sept. Voor het eerst sinds meer dan 10 jaar is gisteren een hoge Iraanse functionaris in Bagdad aangekomen. Tegelijk verklaarde een meerderheid van het Iraanse parlement de Verenigde Staten tot 'vijand nummer een van de islam'. De Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Manuchehr Mottaki is in de Iraakse hoofdstad om de resultaten van het recente bezoek aan Teheran van de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz uit te werken. Het betreft kwesties als heropening van de ambassades in de beide hoofdsteden, vaststelling van de grenzen en de voltooiing van de uitwisseling van krijgsgevangenen. Volgens de Tehran Times moet Mottaki voorts een bezoek van zijn minister Velayati voorbereiden. Tijdens Tareq Aziz' bezoek aan Teheran besloten de twee landen de diplomatieke relaties te herstellen, die tijdens de Golfoorlog werden verbroken. Onder andere om troepen vrij te maken voor dienst aan andere grenzen willigde Irak enkele weken geleden Irans belangrijkste vredesvoorwaarden in. Bijna twee derden van de Iraanse parlementariers onderstreepten gisteren dat strijd tegen de Amerikaanse troepen in het Golfgebied 'gelijk staat aan heilige oorlog. Daarbij te worden gedood is betekent martelaar te worden voor een godsdienstige Zaak.'

De parlementariers herhaalden daarmee een felle uithaal van Operste Leider Ali Khamenei tegen de VS, die vorige week een bezorgde reactie aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker ontlokte.

De dag tevoren had aan de andere kant Irans Nationale Veiligheidsraad onder voorzitterschap van president Rafsanjani Irak opnieuw opgeroepen zijn troepen uit Koeweit terug te trekken. De raad, waaraan hoge legerofficieren deelnamen, herhaalde Teherans belofte de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak na te leven. Een invloedrijke geestelijke, ayatollah Meshkini, had vrijdag zowel de Iraakse leider Saddam Hussein als oorlogshitser veroordeeld als opgeroepen tot strijd tegen de VS, mocht oorlog uitbreken. (Reuter, AP, AFP)