USSR en Saoedi-Arabie herstellen hun betrekkingen

MOSKOU, 17 sept. Na een breuk van een halve eeuw hebben de Sovjet-Unie en Saoedi-Arabie vandaag hun diplomatieke relaties hersteld. Dat heeft het officiele Sovjet-persbureau TASS gemeld. Een desbetreffend akkoord werd volgens TASS getekend door de bezoekende Saoedische minister van buitenlandse zaken, prins Saud al-Faisal. De bekendmaking komt na berichten dat Washington van plan is Saoedi-Arabie voor 18 miljard dollar wapens te leveren.

TASS maakte geen melding van de huidige crisis in het Golf-gebied, die de Verenigde Staten ertoe heeft gebracht een grote troepenmacht naar Saoedi-Arabie te sturen. Het persbureau haalde een functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken aan, volgens wie Moskou en Riad het ontbreken van banden onnatuurlijk achtten. De zegsman herinnerde eraan dat Saoedisch verzet tegen de Russische militaire aanwezigheid in Afghanistan een hervatting van de diplomatieke betrekkingen in de weg had gestaan. Moskou trok zijn laatste militairen in februari 1989 uit Afghanistan terug.

De Sovjet-Unie was een van de eerste landen die diplomatieke banden met Saoedi-Arabie aanknoopten, maar de relaties raakten aan het eind van de jaren dertig in het ongerede. Sindsdien heeft Saoedi-Arabie anti-communistische bewegingen in de wereld ondersteund, waarbij het communisme als atheistisch en anti-islamitisch werd gebrandmerkt. (Reuter, AP, UPI)