Theaterprijs voor Strange Interlude bij Voorziening

ROTTERDAM, 17 sept. Aan het einde van het vierde Theaterfestival is dit weekend in de Rotterdamse Schouwburg de Dommelsch Theaterprijs uitgereikt aan de voorstelling Strange Interlude van Eugene O'Neill door Blauwe Maandag Compagnie/Noordelijk Theater De Voorziening. Aan de prijs is een bedrag van dertigduizend gulden verbonden.

Een jury bestaande uit Jan van Vlijmen, Pierre Audi en Gerard Mortier heeft dit stuk, in een regie van Luk Perceval, uit negen produkties gekozen die op het festival werden gespeeld. De Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs (f. 20.000) wordt dit jaar gedeeld door Arne Sierens en Alex van Warmerdam. Zij werden onderscheiden voor respectievelijk Mouchette en Het Noorderkwartier. Eerdere winnaars zijn Frans Strijards en Judith Herzberg.

Het Theaterfestival verhuist de komende drie jaar naar Den Haag. Minister d'Ancona van WVC heeft voorlopig een jaarlijke subsidie van fl.160.000 toegezegd. Er bestaan ook plannen voor een tweede festival-locatie in Vlaanderen.

De Matthijs Vermeulenprijs, de compositieprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst waaraan een bedrag van tienduizend gulden is verbonden, is dit jaar toegekend aan Peter-Jan Wagemans voor zijn orkestwerk Rosebud (the last forest).