Steun van CDA en PvdA voor het ontwikkelingsplan van prins Claus

DEN HAAG, 17 sept. CDA en PvdA steunen het voorstel van prins Claus om ontwikkelingslanden beter in staat te stellen zichzelf te ontwikkelen en hulp ter plekke te bundelen. Het CDA wil het plan inbrengen in het debat over het toekomstige ontwikkelingsbeleid dat in december in de Tweede Kamer wordt gehouden naar aanleiding van de nota die minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) later deze week uitbrengt.

In een reactie zegt J. de Hoop Scheffer (CDA) dat een betere hulpcoordinatie zowel in bilateraal verband als multilateraal hoogst noodzakelijk is. Hij is het met prins Claus eens dat ontwikkelingslanden teveel wensen van donorlanden krijgen opgelegd. Maar hij vindt ook dat de medaille kan worden omgedraaid en dat ontwikkelingslanden aangesproken kunnen worden op de kwaliteit van hun bestuur en sociaal-economische beleid. Te snelle grootschaligheid heeft niet gewerkt en De Hoop Scheffer wil evenals prins Claus dat veel aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de landbouw. Aan een kleinere staf bij Ontwikkelingssamenwerking kan volgens de woordvoerder van het CDA pas worden gedacht als delegatie van expertise naar ontwikkelingslanden ook in de praktijk werkt.

J. Verspaget (PvdA) vindt dat het plan van prins Claus een middel kan zijn om de 'institutionalisering' van ontwikkelingshulp in betere banen te leiden. 'Het is waar dat ontwikkelingslanden niet in staat zijn om op een goede manier op het gedifferentieerde aanbod van donoren in te gaan. Het wordt belangrijk om de kaders waarin je hulp geeft nader tegen het licht te houden. Het plan van prins Claus kan daar aan bijdragen', aldus mevrouw Verspaget.

M. van den Berg, algemeen secretaris van de medefinancieringsorganisatie NOVIB, kan zich vinden in de constatering van prins Claus dat ontwikkelingslanden zelf moeten bepalen welk beleid ze willen voor hun ontwikkeling. Het delegeren van hulp aan nationale ontwikkelingsmaatschappijen ziet hij niet als een bedreiging voor het werk van NOVIB omdat het geld nu ook voor het grootste gedeelte naar de partners van NOVIB in de landen zelf gaat.

H. Kruijssen, directeur van de medefinancieringsorganisatie CEBEMO, noemt het 'prima dat prins Claus tamboereert op het feit dat Nederland niet teveel op eigen borst moet slaan. Het is mooi om de hulp van donoren beter te coordineren maar ik ben bang dat de wereld het niet in praktijk kan brengen. Meer delegatie naar de derde wereld is noodzakelijk maar ik zie de rijke landen nog niet een twee drie hun eigen belangen bij leveranties aan de derde wereld opgeven.'