Spokeplasziekte blijkt onschuldige infectieziekte

LEEUWARDEN, 17 sept. Uit serologisch onderzoek van het laboratorium van het Koninklijk Instituut van de Tropen blijkt dat in het bloed van recreanten die zich ziek meldden, geen leptospiroses (bacterien die onder andere de Ziekte van Weil, modder- en melkerskoorts veroorzaken) zijn aangetroffen. Daarmee is het verband tussen het zwemwater en de ziekte volgens inspecteur van de Volksgezondheid in Friesland, G. Siemons verdwenen. Volgens hem lijden de patienten aan een onschuldige infectieziekte. Siemons laat een commissie uitzoeken hoe foute diagnoses konden worden gesteld bij mensen die hebben gezwommen in het recreatiemeertje Spokeplas bij Noordwolde. Inmiddels zijn er 356 ziektegevallen bekend. Het tellen wordt nu gestaakt. Het zwemverbod in de Spokeplas, dat op 3 augustus door de provincie werd ingesteld, is opgeheven.