Sphinx ziet af van bod op vloertegelfabrikant Mosa

Niet bekend

In juni van dit jaar werd Sphinx door de Britse Redland groep, eigenaar van Mosa, benaderd een bod op Mosa te doen. De Redland groep wil zich concentreren op haar kernactiviteiten, bakstenen en dakpannen. Dit betekent dat de wand- en vloertegelactiviteiten van Redland moeten worden afgestoten.

Sphinx was geinteresseerd in buurman en concurent Mosa omdat het acquisitiebeleid van Sphinx is gebaseerd op op het tot stand brengen van een Europese marktpositie. Mosa, met ruim 1.000 werknemers in Maastricht en nog eens 200 personeelsleden bij haar vestiging te Brunssum, zou goed in dit beleid passen. Eerder dit jaar heeft Sphinx in het kader van dit beleid de Franse sanitairfabriek Produits Ceramiques de Tourain voor 41,7 miljoen gulden overgenomen.

Redland laat desgevraagd weten dat nog steeds wordt getracht Mosa ergens onder te brengen. Volgens Redland vinden besprekingen plaats met enkele binnen- en buitenlandse gegadigden. Redland verwacht daarover binnen een paar weken definitief uitsluitsel te kunnen geven.

Niet bekend

De produktie van de door Mosa traditineel belangrijke markt voor wandtegels (goed voor meer dan de helft van de omzet) heeft de afgelopen jaren een rationalisatie doorgemaakt onder invloed van verslechterde omstandigheden op de massamarkt. De omzetdaling aan het einde vande jaren tachtig, veroorzaakt door de vermindering van bouwactiviteiten, werd slechts gedeeltelijk opgevangen door de groei in de vloertegelsector.

De Sphinx-directie vindt dat de uiteindelijk gewenste prijs voor Mosa niet in overeenstemming is met het door Sphinx gehanteerde uitgangspunt dat verdere groei door middel van overnames niet ten koste van de winst per aandeel mag gaan. De netto-omzet van Sphinx bedroeg vorig jaar 300 miljoen gulden. De gewone bedrijfsuitoefening bracht 19,6 miljoen gulden op. Bij Sphinx werken 1.600 mensen