Roda hoopt op wonder tegen Monaco

ROTTERDAM, 17 sept. Roda JC, FC Twente en Vitesse hebben vlak voordat zij Nederland vertegenwoordigen in het UEFA-Cuptoernooi matige prestaties geleverd in de nationale competitie. Met name voor Roda zijn de vooruitzichten niet al te rooskleurig. De ploeg verloor niet alleen met 2-1 van FC Utrecht en staat nu in de onderste regionen van de eredivisie, maar zal morgenavond in Kerkrade tegen Monaco ook nog eens een groot aantal spelers moeten missen. Trainer Jan Reker hoopt dan op een wonder 'zoals vaak in het internationale clubvoetbal voorkomt'. Reker en zijn gehavende elftal zullen morgen blufpoker spelen. Roda zoekt de aanval tegen Monaco dat met een begroting van 36 miljoen gulden werkt. De vraag is echter of zijn spelers daartoe in staat zullen zijn. Michel Boerebach, teruggekeerd van PSV, en Alfons Groenendijk, begeerd door PSV, zijn na het vertrek van internationals Van Loen en Fraser de bepalende spelers bij de Limburgers. Beiden hebben spelinzicht en beiden bezitten een afstandschot als zeer gevaarlijk wapen. Beiden zijn tegen Monaco echter niet van de partij. Boerebach is door zijn late overstap van PSV niet speelgerechtigd en Groenendijk is geschorst. Ook Broeders, Diliberto, Van Egmond en Verhagen staan vooralsnog op de absentielijst. Veel verantwoordelijkheid zal nu op de schouders van aanvoerder Gene Hanssen terechtkomen. De clubman is doorgaans ook een rots in de branding, maar daar moet momenteel even aan worden getwijfeld. Hanssen is duidelijk nog niet hersteld van een knieoperatie. Hij kampt ook nog met een gebroken teen. Het was tegen FC Utrecht soms zielig om te zien hoe machteloos hij daardoor was. Hanssen was schuldig aan Utrechts winnende doelpunt. De Roda-speler liet zich de bal vlak voor eigen doel door Rob Alflen afnemen en uit diens voorzet kopte de oude Pool Smolarek 2-1 in.

FC Twente, woensdag op bezoek bij het ijzersterke Bayer Leverkusen, verloor op eigen veld van Sparta. Trainer Theo Vonk laste gisteren derhalve een extra training in. Hij wilde het geen straftraining noemen, maar het is niet duidelijk waarom niet. Vonk was teleurgesteld in zijn elftal. 'De spelers hebben zich in de eerste helft tegen Sparta niet professioneel gedragen. Dat verwijt ik ze.'

Volgens de trainer was de ploeg al in gedachte te veel met het duel tegen Leverkusen bezig.

Twente speelde met name in de tweede helft niet slecht. De ploeg kon de door een doelpunt van Edwin Vurens opgelopen achterstand niet ongedaan maken. Dat kwam mede omdat Edwin Metgod in het Sparta-doel zeer zeker keepte. De gasten waren zelfs twee keer dichterbij een tweede doelpunt dan Twente bij de gelijkmaker. Een treffer werd afgekeurd, omdat scheidsrechter Van der Ende een elleboog van de koppende Peter Houtman in de nek van diens tegenstander had geconstateerd. Op de doorbraak van invaller Dennis de Nooijer had de Haagse arbiter geen aanmerkingen. Zonder keeper Hans de Koning in het Twente-doel die in het slotoffensief mee ten aanval was getrokken leek de Spartaan zonder problemen de bal kunnen inschieten. Hij raakte echter het reclamebord naast het doel. De misser had geen consequentie, want Sparta hield de 1-0 voorsprong vast.

Vitesse

De derde UEFA-Cupdeelnemer van Nederland, Vitesse, kon slechts met geluk aan een nederlaag ontsnappen. Vooral door toedoen van doelman Van der Gouw werd Willem II op 0-0 gehouden. 'Zo slecht heb ik Vitesse in de afgelopen drie seizoenen niet zien spelen', bekende trainer Bert Jacobs zonder aarzelen. Hij heeft toch minder zorgen dan zijn collega's van Roda JC en FC Twente. Derry City is namelijk een veel minder sterke tegenstander dan Monaco en Bayer Leverkusen. Vitesse mag geen problemen met deze ploeg hebben. Wel zal de Arnhemse club woensdag naar alle waarschijnlijkheid de 38-jarige verdediger Frans Thijssen moeten missen. Hij heeft weer last van zijn achillespezen. Tegen Willem II deed Thijssen al niet mee. 'Hoe vervelend dat ook voor de ploeg is, moeten we niet blijven zeuren over het ontbreken van Thijssen', meende Jacobs. 'Vitesse mag niet afhankelijk zijn van oude Frans, met alle respect.'

Met Van den Brom als gelegenheidslibero mist Vitesse nu echter een aanspeelpunt op het middenveld.

De produktie in de eredivisie was afgelopen weekeinde opvallend laag, twaalf doelpunten in acht wedstrijden. Indien er op 14 oktober bij Volendam-FC Den Haag, het laatste duel uit deze speelronde, niet wordt gescoord zal het laagterecord uit het betaalde voetbal (5 april'70 en 22 augustus'71) worden geevenaard. Met SVV heeft de eredivisie er duidelijk geen produktieve ploeg bijgekregen. Ook in zijn vierde wedstrijd scoorde de nieuweling niet, 1-0 verlies bij Fortuna. Assistent-trainer Peter van Velzen was er nu vanaf het begin bij in de aanval, maar ook hij kon zijn prestaties van vroeger nog niet herhalen.