Plotsdoven vergaderen over omgaan met hun handicap

DE BILT, 17 sept. Plotsdoofheid is het in korte tijd geheel doof worden. De 'plotsdove' spreekt op dezelfde manier als horenden, die daardoor soms denken dat hij niet echt doof is. Nederland telt tussen de 700 en 800 'plotsdoven' volgens de Stichting Plotsdoven. Afgelopen zaterdag praatten plotsdoven in De Bilt over het omgaan met hun handicap en het oplossen van communicatieproblemen met 'de wereld van de horenden'. Plotselinge doofheid kan allerlei oorzaken hebben, maar soms treedt het van de ene op de andere andere dag in. 'Ik hoorde 's ochtends de motor van mijn auto niet starten, maar ben gewoon naar mijn werk gereden. Toen collega's tegen me begonnen te praten en ik geen enkel geluid opving, raakte ik in paniek', vertelt Gerrie Binnenhei (30). De zenuwen van het binnenoor waren onherstelbaar beschadigd volgens de diagnose. Gerrie: 'Ik dacht voortdurend: waarom ik? Ik voelde me alsof ik me in een kleine ruimte bevond, een soort vacuum.' Ze raakte haar baan als kinderverzorgster kwijt, maar kreeg drie jaar geleden een administratieve baan. 'Hoewel ik ontzettende moeite had om op een stoel te zitten, had ik weer een doel voor ogen.' Patrick Heykers (26) werd zes jaar geleden, als dienstplichtig sergeant, tijdens een legeroefening ziek. Hij had een stijve nek, zag bleek, braakte en kreeg koorts. Hij sliep, ontwaakte half, dommelde weer in. Na vijf dagen werd hij in een ziekenhuis wakker en bleek dat hij doof was. Patrick moest zijn HBO-opleiding lichamelijke opvoeding afbreken. Sinds hij doof is heeft hij last van 'vermoeiende', vreemde geluiden in zijn hoofd.

Nadat de emoties wat geluwd waren, pakte Patrick zijn vroegere sport, het turnen, op. Daarna is hij gaan bergbeklimmen en turnles gaan geven aan kinderen. Inmiddels 'fysiek supersterk', voelt hij zich klaar om binnenkort een beroepskeuzetest te maken. 'Ik wil met mensen werken, zeker niet verstopt achter een computer. Ik heb gemerkt dat mensen die vanaf de geboorte doof zijn minder woorden kennen. Hun algemene onwikkeling is toch geremd. Ik wil bij de wereld van de horenden blijven.'