Philips stapt uit supergeleiding

ROTTERDAM, 17 sept. Philips gaat minder onderzoek verrichten naar het verschijnsel supergeleiding. Het bedrijf wil zich voorlopig alleen bezighouden met de kennisvergaring op dit gebied en niet langer meewerken aan de ontwikkeling van produkten.

Dat heeft een woordvoerder van Philips vanochtend bevestigd. Het besluit vloeit direct voort uit de aangekondigde reorganisatie van de componentendivisie.

Supergeleiding is het verschijnsel waarbij de elektrische weerstand van een stof wordt opgeheven door die stof extreem af te koelen. Tot voor enkele jaren stelden wetenschappers deze kritische temperatuur op min 250 graden Celsius. Recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat bepaalde nieuwe keramische materialen supergeleiding vertonen bij veel hogere temperaturen. Dit is van belang omdat daarmee commerciele toepassingen dichterbij komen.

Het besluit van Philips betekent ook dat zijn deelname aan een nationaal onderzoek van twee jaar naar (keramische, hoge temperatuur) supergeleiding vermindert. Dit programma, waaraan negen onderzoeksinstituten werken, wordt door de Nederlandse overheid gesubsidieerd voor in totaal 10 miljoen gulden. De Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, die het onderzoek begeleidt, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Philips kon nog niet zeggen op hoeveel werknemers het besluit betrekking heeft. De vermindering van het onderzoek naar supergeleiding maakt deel uit van een eerder aangekondigde reorganisatie van het Natuurkundig Laboratorium. Die gehele operatie zal 220 arbeidsplaatsen kosten.