Onverwachte doorbraak tennistalent

ROTTERDAM, 17 sept. Het wereldkampioenschap tennis voor junioren in Rotterdam onderging afgelopen week een ware metamorfose. De Graf-jes en Lendl-tjes van de toekomst bewogen zich de eerste dagen tamelijk anoniem door het tennispark van eerste-klasser Victoria, aangemoedigd door een handvol familieleden en kennissen. Maar vrijdag ontwikkelde het toernooi zich van een rustige familiebijeenkomst aan de Kralingseplas tot een tennistoernooi van formaat, toen de Nederlandse meisjesploeg van de Sovjet-Unie won en daarmee de eerste wereldtitel voor landenteams behaalde.

Doorslaggevend voor die gedaanteverwisseling was de overwinning van Petra Kamstra (16) en Linda Niemantsverdriet (15) op het jeugdteam West-Duitsland, waarmee de twee talenten vriend en vijand hadden verbaasd. Petra Kamstra versloeg Marketa Kochta in drie sets, waarna Linda Niemantsverdriet verrassend gemakkelijk won van Anke Huber, nummer 55 op de wereldranglijst en in de Bondsrepubliek getipt als de opvolgster van Steffi Graf. De finale tegen de Sovjet-Unie verliep minder soepel. De kleine, agressieve Tatiana Ignatjeva bleef daarin de baas over Niemantsverdriet, nadat Kamstra in twee sets had gewonnen van Irina Soekova. In de beslissende dubbel hield Kamstra haar partner op de been.

Voor Jong Oranje-coach Fred Hemmes kwam het Nederlandse succes niet onverwacht. Hemmes noemt de lichting speelsters tussen 14 en 16 jaar een 'uitzonderlijke groep'.

Maar hij wil ten koste van alles voorkomen dat de ontstane euforie na de eerste wereldtitel voor junioren binnen de meisjesselectie uitmondt in een grote teleurstelling, met het verlies van een nieuwe generatie als gevolg.

Hemmes ziet het als zijn belangrijkste taak de meisjes 'met beide benen op de grond te houden', voordat ze de kans krijgen van vliegreisjes, dollars en Grand Slam-overwinningen te dromen. 'Er zijn al zo veel talenten verloren gegaan. We hebben nu zo'n acht gelijkwaardige speelsters tussen de 14 en de 16 jaar. Die kunnen niet van de ene op de andere dag toppers worden. Dat is een hele lange weg. Een incidenteel succes als dit is nuttig, omdat het de meisjes leert hoe ver ze zijn in hun ontwikkeling.' Voor de Rotterdamse Petra Kamstra, die zaterdag tijdens de beslissende dubbel tegen de Russinnen Linda Niemantsverdriet op sleeptouw nam, begint de profcarriere woensdag, als zij het vliegtuig neemt naar Chicago. Kamstra heeft een contract met de tennisbond op zak en kan daarmee op kosten van de KNLTB naar de Verenigde Staten om in vier weken een aantal toernooien te spelen, vergezeld door de nummer drie van de Nederlandse jeugdploeg, de 16-jarige Stephanie Rottier, die tijdens de World Youth Cup in Rotterdam buiten de lijnen bleef. Linda Niemantsverdriet houdt de boot nog even af. Zij wil eerst haar gymnasium afmaken en rekent niet voor 1992 op haar entree in het profcircuit. De sober spelende Niemantsverdriet werd ruim een maand geleden in Son de jongste Nederlandse (senioren-)kampioen uit de geschiedenis en kreeg veel kritiek over zich heen wegens haar gedegen, ietwat saaie spelstijl. 'Ik heb in de partij tegen Anke Huber bewezen dat ik wel wat aankan.' Petra Kamstra nam genoegen met een mavo-diploma, en wil binnen twee jaar doorstoten naar de top-100. Op dit moment staat zij nog op de 362ste plaats. Het eerste jaar tussen de grootheden van het internationale tennis zal zij gebruiken om zich aan te passen aan een nieuwe levenswijze. 'Pas daarna kan ik zeggen hoe ver ik ben. Het zal wel een flinke overstap zijn, maar zo'n succes als dit is een aardig begin.'

Hemmes voorspelt haar dat het niet gemakkelijk zal worden. 'Je moet de juiste mentaliteit zien te vinden en tegenslagen kunnen incasseren. Veel talenten vallen na het eerste jaar af omdat ze de mentale hardheid missen die een proftennisser nodig heeft. Je moet op de baan volwassen worden. Jennifer Capriati is pas veertien, ze huppelt buiten de baan rond als een kind, maar met een racket in haar hand is ze een volwassen mens.'

    • Rob Schoof