Onnavolgbare dribbel Djurovski blijft tegen Ajax uit

GRONINGEN, 17 sept. Milko Djurovski zou dit seizoen de publiekstrekker worden van FC Groningen. De Joegoslavische ex-international van Partizan Belgrado, voor wie de noordelijke club het transferbedrag van ruim een miljoen nog moet betalen, beleefde gistermiddag na veel wikken en wegen tegen Ajax zijn competitiedebuut in het Oosterpark-stadion. Het werd een dramatische vertoning waar trainer Hans Westerhof in de 53ste minuut met een wissel een einde aan maakte. FC Groningen had toen al zoveel kracht verloren, dat Ajax in de resterende speeltijd een 2-1-overwinning wist af te dwingen.

Trainer Hans Westerhof had lang geaarzeld met de presentatie van Djurovski. De Joegoslaaf heeft de afgelopen maanden hard moeten werken om een conditionele achterstand weg te werken. Kort geleden werd dat proces onderbroken door een blessure. Na overleg met een aantal spelers besloot Westerhof de Joegoslaaf, die zoveel indruk had gemaakt in de UEFA-Cupwedstrijd met Partizan tegen de Groningers, het voordeel van de twijfel te gunnen. Die ene, onnavolgbare dribbel, zo redeneerde Westerhof, kan tegen Ajax toch wel eens beslissend zijn.

Voor het duel werkte Djurovski in de kleedkamer op de lachspieren van zijn ploeggenoten toen hij doodserieus een maillot uit zijn tas toverde. Vorig jaar waren de Partizanen in het Oosterpark ook uitgerust met dit kledingstuk maar toen was het ongeveer twintig graden kouder dan gistermiddag. De grappen waren dan ook niet van de lucht. Djurovski stapte desondanks even later zonder blikken of blozen met zwarte benen het veld op. Westerhof: 'Ik vond het ijzersterk. Ik zou zelf pas met zo'n ding durven lopen als ik drie doelpunten had gescoord. Maar Djurovski wilde zich onmiddellijk onderscheiden.'

Aanvoerder Jan van Dijk echter: 'Het is een soort bijgeloof van Milko. In Joegoslavie doen ze het wel vaker. Hij traint altijd in een broek.'

Zwalkend

Djurovski kan na nog geen uur eredivisie-voetbal in het Oosterpark van zijn bijgeloof afstappen. De acties van de Joegoslaaf werden een stuk of vijf keer afgefloten wegens buitenspel en anders maakte zijn bewaker Danny Blind vrij simpel een einde aan zijn optreden. Vroeg in de tweede helft werd de zwalkende balvirtuoos uit zijn lijden verlost en vervangen door Theo ten Caat. Tot dat moment had een aantal Groningers zich suf gelopen voor de Joegoslaaf, die zoals wel meer van zijn landgenoten, geen stap te veel zette.

Jan van Dijk: 'We hoopten dat Milko Ajax met een paar acties gek zou spelen. We zijn nu alleen geconfronteerd met de negatieve kanten van Djurovski. Harris Huizingh heeft voor twee moeten werken en Hennie Meijer voor drie. Desondanks kon Ajax 85 minuten domineren. De ploeg heeft onze zwakke plek haarfijn aangevoeld en dat met geconcentreerd spel uitgebuit. Ajax speelt op dit moment perfect voetbal en is voor mij dan ook de beste ploeg van Nederland.' Westerhof noch Van Dijk is van mening dat Djurovski, die in principe voor twee jaar bij Groningen heeft getekend, een miskoop is. Westerhof: 'Ik ben ervan overtuigd dat Djurovski meer kan laten zien. Hij zal zeker wedstrijden voor ons gaan beslissen.'

'Maar dan tegen minder sterke tegenstanders', vult Van Dijk aan. 'Dat zijn de wedstrijden wanneer je hem moet inzetten. We hebben op de training wel gezien dat hij sterk aan de bal is. Bovendien in een oefenwedstrijd tegen Sampdoria speelde hij ook goed. Ik kan in het veld vrij goed met hem communiceren. Een paar woorden Duits of Engels is voldoende. Ik geloof dat hij zich wel thuis voelt bij ons.'

Probleem

Ook bij Ajax dreigde het spitsenprobleem gistermiddag weer even de kop op te steken. Meer dan tien corners en een groot aantal kansen leverden tot de 67ste minuut niets op. Pettersson speelde nuttig tegen Veenhof maar kwam aan scoren weer niet toe. Op links kon Bryan Roy Claus Boekweg alleen ontlopen door naar binnen te snijden. John van 't Schip dreigde weg te zakken in de rechtstreekse confrontatie met Ulrich Wilson.

Tot die ene actie van de rechtsbuiten. Een voorzet na een uiterste krachtsinspanning kwam op het hoofd van Dennis Bergkamp terecht die feilloos inkopte. Acht minuten voor tijd vergrootte Van 't Schip de voorsprong van Ajax door Wilson links en rechts uit te kappen. De aanvoerder van Ajax, die vorig seizoen slechts drie competitietreffers aantekende: 'In de rust is Beenhakker erg tegen ons tekeer gegaan. We moesten het tempo opvoeren en niet te veel door het midden spelen. We oefenen al weken op de afwerking. Gelukkig gaat zo'n kopbal van Bergkamp erin. Anders praat niemand meer over die actie van mij op de vleugel.' FC Groningen deed in de slotfase nog wat voor de trouwe supportersschare. Meijer veroorzaakte een strafschop die door Roossien werd verzilverd. Maar toen had Djurovski de Groningers al voor de tweede keer binnen een jaar de das omgedaan.

    • Erik Oudshoorn