Mario Been invaller bij koploper Pisa

ROTTERDAM, 17 sept. - Na twee speeldagen is Pisa van Mario Been de onverwachte koploper in de Italiaanse Serie A, terwijl Milan en Inter slechts door doelpunten in de laatste minuut van de wedstrijd bij konden blijven. Marco van Basten maakte zijn eerste doelpunt van deze competitie.

Pisa, dit jaar weer terug in de hoogste competitie na een jaar in de Serie B, is onder de nieuwe Roemeense trainer Mircea Lucescu het seizoen bijzonder goed begonnen. Na de overwinning vorige week op Bologna stuurde Pisa gisteren Lecce, getraind door de voormalige Poolse ster Boniek, met 4-0 naar huis. Mario Been, die enige tijd geblesseerd is geweest, speelde alleen het laatste half uur mee. Door het uitstekende werk van doelman Fontana en met wat hulp van de lat stond het na negentig minuten Cesena-Milan nog 0-0. Maar een vrije trap van Ruud Gullit in de blessuretijd werd door Fontana niet goed verwerkt, waarna Marco van Basten opdook en de bal in de linkerhoek schoof. De Nederlander kwam na afloop met een brede grijns op zijn gezicht uit de kleedkamer, blij dat hij na lange tijd weer eens een beslissend doelpunt had gemaakt. 'Als ik er niet in had geloofd, had ik met nooit zo op die laatste bal geworpen', aldus Van Basten. Ook Gullit kon terugkijken op een redelijke wedstrijd. Hij speelde de eerste helft op het middenveld en het tweede deel in de spits, en vertelde na afloop wel moeite te hebben 'met de vele nutteloze gaten die je als spits moet trekken'.

De grote verrassing was de nederlaag van Napoli tegen Cagliari, nieuw in de Serie A. Napoli had sinds 1 april vorig jaar niet meer verloren in het eigen San Paolostadion. Zonder Maradona (rugklachten) en een deel van de tijd zonder Alemao (rode kaart) werd Napoli na een harde wedstrijd met een 2-1 nederlaag naar de kleedkamers gestuurd. Het beslissende doelpunt kwam van de Uruguayaanse spits Fonseca. AS Roma zat met zijn gedachten waarschijnlijk al bij de UEFA-Cupwedstrijd van woensdag tegen Benfica, want op de 4-0 overwinning van vorige week volgde gisteren plotseling een 3-0 nederlaag tegen Genoa.

Barcelona

In de Spaanse competitie heeft Barcelona 45 minuten helemaal in de geest van trainer Johan Cruijff gevoetbald. Betis Sevilla werd zoek gespeeld en kwam op eigen veld met 3-0 achter. Na de pauze moest de Nederlandse trainer concessies doen omdat Serna uit het veld werd gestuurd. Van de voorsprong bleef net genoeg over: 2-3. Barcelona bleef na de derde speeldag als enige club in Spanje zonder puntverlies. Barcelona gaf in het afgeladen stadion Benito Villamarin (50.000 toeschouwers) voor de rust een demonstratie hoe aanvallend voetbal gespeeld kan worden. De tussenstand van 3-0 viel nog genadig uit voor Betis. Eerst werd een doelpunt van Jose Salinas afgekeurd wegens, vervolgens scoorden Beguiristain in de tiende minuut, de Bulgaar Kristo Stojtsjkov (in de 26ste minuut) en Ronald Koeman uit een vrije trap van 25 meter vlak voor de rust. De vorm van Koeman, die een matig eerste seizoen doormaakte in Spanje, komt in buurt van het niveau in zijn beste PSV-tijd.

In de tweede helft besloot Cruijff na de rode kaart van Serna zijn defensie te versterken. Hij haalde aanvallers Stojtsjkov en Salinas naar de kant. Antonio Valentin en Jose Mel brachten met doelpunten de spanning terug. Betis Sevilla dacht negen minuten voor tijd zelfs nog gelijk te kunnen maken, maar de scheidsrechter oordeelde dat de kansrijke Mel buitenspel stond.

Barcelona's Real Madrid behaalde op eigen veld tegen Mallorca voor het eerst dit seizoen een ruime zege, 3-0. De overtuiging bij de landskampioen ontbrak nog steeds. In de eerste helft was de samenhang zoek en gingen de vedetten Michel, Hagi en Butragueno te vaak op de individuele toer. Na 58 minuten maakte Hugo Sanchez, zijn eerste competitiedoelpunt. Butragueno en weer Sanchez voerden de score op. Rafael Gordillo speelde zijn 400ste wedstrijd voor Real, maar hij beleefde er weinig plezier aan. Al na twee minuten moest hij met een knieblessure naar de kant. Real staat met vijf andere clubs op twee punten van koploper Barcelona.