Israel: VS-wapens als compensatie

JERUZALEM/ LONDEN, 17 sept. Israel wil meer geld en wapens van de Verenigde Staten als tegenwicht voor voorgenomen grootscheepse Amerikaanse wapenleveranties aan Saoedi-Arabie. Washington is volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen van plan Riad voor ongeveer 18 miljard dollar wapens te leveren, waaronder 24 F-15 gevechtsvliegtuigen, tanks en raketten.

De Israelische minister van defensie Arens, die een bezoek aan de VS brengt, is van plan deze boodschap vandaag aan zijn Amerikaanse collega Cheney over te brengen. Hij zei dat Israel niet was geraadpleegd over de leverantie. De Israelische chef staf, generaal Dan Shomron, noemde het Amerikaanse voornemen 'geen recept voor stabiliteit'.

(AFP, AP)Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe: Indien Saoedi-Arabie inderdaad F-15 gevechtsvliegtuigen mag kopen, betekent dat een gevoelige slag voor de Britse luchtvaart- en defensie-industrie. Een voorlopige afspraak met het Britse Aerospace voor levering van 48 Tornado-gevechtsvliegtuigen aan de Golfstaat is in dat geval van de baan, omdat de Saoediers de Tornado's technisch inferieur aan de Amerikaanse toestellen achten. Het afspringen van het contract zou voor Groot-Brittannie een gemiste order ter waarde van tenminste 3 miljard dollar betekenen. Dat verlies is extra pijnlijk, nu de Britse overheid 2 miljoen pond per dag uitgeeft om Britse vliegtuigen, schepen, tanks en troepen in te zetten teneinde Saoedi-Arabie te beschermen tegen een inval van Irak.

De provisorisch afgesproken levering van de 48 Tornado's past in het grotere geheel van het in 1985 afgesproken Al-Yamama contract tussen Groot-Brittannie en Saoedi-Arabie, met een totale waarde van 18 miljard dollar de grootste wapenleverantie ooit in de Britse geschiedenis. In het kader van dat contract hebben de Saoediers tot nu toe 72 Britse gevechtsvliegtuigen van het type Tornado afgenomen, naar mag worden aangenomen omdat het Amerikaanse Congres tot twee keer toe heeft verhinderd dat de geavanceerde technologie van de F15 in (Saoedi-)Arabische handen zou vallen.