Israel slaagt er niet in sensationeel boek over de Mossad teblokkeren

TEL AVIV, 17 sept. Israel is er niet in geslaagd langs gerechtelijke weg de verkoop van een sensationeel boek over de Mossad, de geheime dienst, in de VS te blokkeren. Een Amerikaanse rechtbank verwierp het Israelische argument dat de levens van de in het boek genoemde Mossad-agenten daardoor in gevaar zouden komen. In het boek, 'De weg van bedrog' van de hand van thans in Canada woonachtige ex-Mossad-agent Victor Ostrovsky, komt de Mossad uit de verf als een buiten de wet handelende, monsterachtige organisatie die zelfs achter de rug van Israels premiers om opereert. Tot in details wordt de interne organisatie van de Mossad uit de doeken gedaan. Indien de in het boek vermeldde informatie juist is, hetgeen in Israel wordt betwist, heeft Ostrovsky de Mossad grote schade berokkend.

De opzienbarende onthullingen in het boek over uitgebreide activiteit van de Mossad in de VS zijn bovendien zout op de nog niet geheelde wonden van de spionagezaak-Pollard (de Amerikaanse jood die voor Israel in Washington spioneerde). Zij kunnen de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen opnieuw onder spanning zetten.

Ernstiger nog is Ostrovky's bewering dat de Mossad in 1983 de Amerikanen informatie heeft onthouden over de terroristische aanslag tegen het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in Beiroet waarbij meer dan 240 Amerikaanse soldaten werden gedood. De Mossad zou dat hebben gedaan om te stoken in de Amerikaanse relaties met de Arabische wereld.

De Mossad heeft volgens het boek een hoofdrol gespeeld in de val van de regering-Rabin in 1976 en de handtekening van Shimon Peres vervalst om de verkoop mogelijk te maken van dertig afgedankte Skyhawk-gevechtsvliegtuigen aan Indonesie.

Omdat Rabin te eigenzinnig werd geacht speelde de Mossad informatie over een illegale bankrekening van Rabins echtgenote in Washington in handen van een Israelische journalist. Rabin trad na de publikatie van deze informatie af, waarna Likud aan de macht kwam.

De nucleaire samenwerking tussen Israel en Zuid-Afrika verliep volgens Ostrovsky eveneens via de Mossad. In zijn boek bevestigt hij dat de onthullingen van de door de Mossad naar Israel ontvoerde Mordechai Vanunu in de Sunday Times over de atoomreactor in Dimona juist zijn.

Shaul Eisenberg, een Israelische groot-industrieel, wordt in het boek als een Mossad-agent in Azie genoemd. Ook de Saoedische multi-miljardair Adnan Kashoggi zou voor de Mossad hebben gewerkt.

Het boek, dat snel een internationale best-seller lijkt te worden, geeft pikante details over de manier waarop de Mossad met inzet van een prostituee geheimen afhandig maakte van een in Parijs woonachtige Iraakse atoomgeleerde en daarna zowel de geleerde als diens verleidster vermoordde.

De Mossad kan volgens het boek in alle delen van de wereld een beroep doen op duizenden joden voor het verrichten van verschillende activiteit. Victor Ostrovsky wordt in de Israelische pers als een oplichter omschreven. Ex-Mossadhoofd Isser Harel, die de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann uit Argentinie liet ontvoeren, noemde hem gisteren een verrader.

Na een duistere vervalsingsaffaire werd Ostrovsky, die het tot kapitein in de marine bracht, in 1984 door de Mossad gerecruteerd. Wegens ongeschiktheid werd hij twee jaar later ontslagen. Voor de foute beoordeling van zijn persoonlijkheid betaalt de Mossad nu een hoge prijs, indien Ostrovsky tenminste niet de onbetrouwbare fantast is waarvoor hij in Israel wordt uitgemaakt. Zijn boek kan nog een hele lange staart hebben.

    • Salomon Bouman