Irak laat beslag leggen op schip in haven Vlissingen

ROTTERDAM, 17 sept. Het Iraakse staatsbedrijf voor watertransport Iraqi Line heeft dit weekeinde beslag laten leggen op het met stukgoed voor Irak geladen vrachtschip Gur Mariner, dat het sinds april vorig jaar van de Britse rederij Jay Ship huurt.

Het staatsbedrijf heeft door het handelsembargo tegen Irak een conflict gekregen met Jay Ship, en zal naar verwachting een schadeclaim indienen.

Het schip, dat sinds donderdag in de haven van Vlissingen aan de ketting ligt, wordt naar verwachting morgen gelost. De lading zal worden onderzocht en naar verwachting voor de duur van het handelsembargo tegen Irak in beslag blijven, zo zei een woordvoerder van de Economische Controledienst (ECD). De Britse eigenaar van het schip en het overslagbedrijf NV Haven in Vlissingen onderhandelden vanmorgen nog over de prijs van het lossen.

De Gur Mariner vertrok eind juli na lading aan boord te hebben genomen in Bremerhaven, Rotterdam en Middleborough naar Irak. Toen het schip begin augustus bij het Suezkanaal aankwam had de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inmiddels het handelsembargo tegen Irak afgekondigd wegens de inval in Koeweit. Irak wilde vervolgens dat de Gur Mariner in een dichtbijzijnde haven werd gelost, maar eigenaar Jay Ship gaf de kapitein opdracht koers te zetten naar Vlissingen. Daar meerde het schip donderdag af en legde de douane het aan de ketting.

De rechtbank in Middelburg wees donderdagmiddag de eis in kort geding van Iraqi Line tot een verbod op het lossen van de Gur Mariner in Vlissingen af.

Onduidelijk is waarom Jay Ship het schip juist naar Vlissingen heeft gestuurd. De raadsman van de Britse rederij was vanmorgen niet bereikbaar. Volgens adjunct-directeur T. J. A. Peters van de Rotterdamse scheepsagent Kersten Hunik's scheepvaartmaatschappij, die al 27 jaar de belangen van Iraqi Line behartigt, eiste Jay Ship toen de Gur Mariner in Port Sail lag 150.000 gulden extra van Iraqi Line. Toen hiervoor geen garanties kwamen, kreeg de kapitein opdracht te vertrekken. Peters zegt dat Iraqi Line zich aan de bevrachtingsovereenkomst met Jay Ship heeft gehouden.

De Gur Mariner kwam begin april ook in het nieuws toen de Britse douane een lading goederen voor het schip onderschepte die volgens de Britten bestemd zou zijn voor de bouw van een Iraaks 'superkanon'. Nog niet duidelijk is wat de Gur Mariner nu aan boord heeft. Het zou onder andere gaan om onderdelen van vrachtwagens en landbouwmachines.