Iraakse burgers en militairen uitgewezen; Frankrijk versterktleger in Golfgebied

PARIJS, 17 sept. Frankrijk versterkt zijn troepenmacht in het Midden-Oosten met 4.000 soldaten, 30 jagers en 48 tanks. Daarmee komt de totale Franse aanwezigheid in de regio op 13.000 man. Met deze maatregel reageerde president Mitterrand zaterdag snel en hard op de Iraakse schending van de Franse residentie in Koeweit de dag tevoren. Na een spoedbijeenkomst van de ministerraad kondigde de Franse president ook de uitwijzing van veertig Irakezen in Frankrijk aan, onder wie elf diplomaten. De Franse inlichtingendiensten hebben de laatste weken een lijst opgesteld van Irakezen die in Frankrijk verblijven. Mitterrand kon dan ook expliciet verklaren dat zich onder de uitgewezen diplomaten verscheidene inlichtingenmensen en de militaire attache bevonden. Vier piloten, die hun opleiding niet hebben afgemaakt en die aanvankelijk geen toestemming kregen om Frankrijk te verlaten, bevonden zich in de eerste groep van 29 die gisteravond met een speciale vlucht naar de Jordaanse hoofdstad Amman vertrok.

Door de uitwijzing van elf diplomaten wordt de Iraakse vertegenwoordiging in Parijs teruggebracht tot twintig man. Dezen mogen niet zonder toestemming van de Franse regering buiten de gemeentegrens van Parijs komen. Voor het afhalen van mensen op de vliegvelden Orly en Roissy moet de Iraakse ambassadeur dus speciale formulieren en toestemming vragen op het Franse ministerie van buitenlandse zaken.

De Iraakse president Saddam Hussein heeft inmiddels zieke en invalide Fransen toestemming gegeven het land te verlaten. Saddam besloot hiertoe na een ontmoeting met de vroegere Algerijnse president Ben Bella. Vier Fransen zouden vanmiddag uit Bagdad vertrekken. Het embargo van de Verenigde Naties blijft het belangrijkste instrument van Frankrijk tegen Irak, zo begon Mitterrand op zijn persconferentie zaterdag. Parijs zal in de Veiligheidsraad voorstellen dit embargo uit te breiden naar het luchtruim en naar landen die het breken. Frankrijk dringt al enige tijd aan op uitbreiding van het embargo.

De militaire versterkingen veranderen de aard van de Franse aanwezigheid van defensief naar offensief. Tot nu toe beperkte Frankrijk zich tot controle op de naleving van het embargo met oorlogsschepen. Het vliegdekschip Clemenceau heeft geen jagers aan boord maar gevechtshelikopters met een beperkte actieradius. Koning Fahd van Saoedi-Arabie heeft de Fransen inmiddels bedankt voor hun optreden. Hij ontving zaterdag de Franse minister van defensie, Jean-Pierre Chevenement, die een bezoek brengt aan Jeddah. Chevenement werd zaterdag telefonisch op de hoogte gehouden van het beraad in Parijs. In Frankrijk zelf hebben alle politieke partijen, behalve het Front National van Jean-Marie Le Pen, de snelle reactie van de socialistische regering geprezen.

    • Peter van Dijk