Ira doodt politieman na ontvoering

LONDEN, 17 sept. Leger en politie aan weerszijden van de grens tussen de Republiek en Noord-Ierland zijn in ernstige verlegenheid gebracht nu de IRA erin is geslaagd in het zicht van twee legeruitkijkposten een Noordierse politieman te ontvoeren en later dood te schieten. De aanslag gebeurde afgelopen zaterdag op een berucht traject door 'bandit country', waar de terroristen op enkele honderden meters van de officiele grenspost een imitatie-wegversperring hadden aangebracht. Politici van katholieke en protestantse gezindheid hebben zich meteen van het onderwerp meester gemaakt en eisen opheldering. Het stuk weg in het graafschap Armagh, aan de Ierse oostkust, was eerder de plaats waar de IRA onder andere een Engelse rechter en (bij vergissing) een familie terugkerend van vakantie in hun auto's opblies. De politieman die dit keer is geexecuteerd, was de 42-jarige Louis Robinson, die met vijf vrienden, allen gevangenbewaarders, in een busje terugkeerde van een visvakantie in de Republiek. (hj)